26 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (26/5/2017)

 

Ελλάδα:Τροχαίο συνέβη το πρωί της Παρασκευής στην Αγγίστα Σερρών με την εμπλοκή νταλίκας και λεωφορείου που μετέφερε μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Βαμβακόφυτου. Δύο ενήλικες τραυματίστηκαν ελαφρά, εννέα παιδιά μεταφέρονται για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Oμαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση για τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος παραμένει για προληπτικούς λόγους στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». Κανένας λόγος ανησυχίας και για τους δύο φρουρούς του, οι οποίοι θα λάβουν εξιτήριο εντός της ημέρας.

Τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επισκέφθηκε στον Ευαγγελισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Φωτιά εκδηλώθηκε σε θαλαμηγό έξω από τα Ναυπηγεία Περάματος. Στο σκάφος επέβαιναν τρία άτομα, δύο Έλληνες και ένας Φιλιππινέζος, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν στη στεριά σώοι και καλά στην υγεία τους.

Ο τρόπος δράσης, οι ομοιότητες και οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι πιθανόν πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κόσμος:Αντιμέτωπος με τους διεθνείς συμμάχους των ΗΠΑ θα βρεθεί και πάλι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ετήσια διάσκεψη της G7 για ζητήματα που άπτονται του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

«Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί» φέρεται να είπε ο Τραμπ στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα. «The Germans, are bad. Very bad» φέρεται να είπε, λέγοντας ότι θα βάλει τέλος σε αυτή την ιστορία.

Για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει το στίγμα του ως διανοούμενος της πολιτικής. Επίκαιρη αφορμή: η σύνοδος και συνάντηση νεολαίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας που εορτάζει τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση.

Στις έριδες μεταξύ της ομάδας Τραμπ και των υπηρεσιών ασφαλείας-πληροφοριών αποδίδουν οι Βρετανοί τις διαρροές στην υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Το θέμα προκάλεσε οργή στο Λονδίνο και προσωρινή «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς Αστυνομίας.

Πρόσωπο ενδιαφέροντος στις έρευνες για το ρόλο που τυχόν έπαιξε η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές του 2016 είναι ο Τζάρεντ Κάσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ενδέχεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, χωρίς απαραίτητα να είναι ένοχος.

Οικονομία:Αλλαγές στην κλίμακα χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Η χρέωση του ρεύματος θα γίνεται πιο ομαλά» είπε.

«Όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι άλλο από τη δήλωση του Eurogroup τον Μάιο το 2016.

Μεσαίωνας επικρατεί στην αγορά εργασίας με μισό εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους με πλήρη ωράρια που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αλλά και μισθούς πείνας που καταβάλλονται με καθυστέρηση έως και 15 μήνες. Η αγορά φαντάζει με εφιάλτη γεμάτο φτωχούς και αποδέχονται δουλειές του ποδαριού με ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.

Αυξήσεις ως 47% θα πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Μαρινόπουλος που απέκτησε ο Σκλαβενίτης. Σε αναβάθμιση των σχέσεών της με τους πελάτες της αποσκοπεί η ΔΕΗ με την πρόσληψη συμβούλου για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών, επισημαίνει η επιχείρηση με αφορμή την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και οι προσπάθειες για είσπραξη θα ξεκινήσουν από τα υπόλοιπα που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ.

Αθλητισμός:Την φυλάκιση του Σάντρο Ροσέλ, χωρίς να καταβληθεί εγγύηση, πρότεινε η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Κάρμεν Λαμέλα. Ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα έχει συλληφθεί εδώ και λίγα 24ωρα με την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρημαστικού ποσού που υπερβαίνει τα 15 εκ. ευρώ.

Κάτοικος Τορίνο θα παραμείνει ως το 2020 ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος επέκτεινε κατά ένα χρόνο το συμβόλαιό του με τους πρωταθλητές Ιταλίας. Ο 31χρονος Κροάτης επιθετικός εντάχθηκε στη «Γηραιά Κυρία» το 2015, προερχόμενος από την Ατλέτικο Μαδρίτης, και εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό «γρανάζι» στη μηχανή του Μάσιμο Αλέγκρι.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ εκδίκασε την υπόθεση των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Πανθεσσαλικό στάδιο, κι έφεραν ενώπιόν της ως απολογούμενες τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Απόφαση δεν εκδόθηκε, κάτι που αναμένεται από την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό σήμερα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ, όταν 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με τραγικό απολογισμό 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, συγκλονίζει ακόμη τόσο την Μεγάλη Βρετανία, όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι διοικούντες των Γιουνάιτεντ και Σίτι αναφέρουν πως συναποφάσισαν να διαθέσουν ένα εκατομμύριο λίρες (σ.σ. 1,15 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Παρότι η ΑΕΚ είχε ενημερώσει επίσημα πως θα ενεργοποιηθεί η οψιόν επέκτασης της συνεργασίας με τον Μανόλο Χιμένεθ, ο ίδιος ο Ισπανός δηλώνει άγνοια! Το θέμα, μάλιστα, προέκυψε από... σπόντα, καθώς παραχώρησε συνέντευξη στη Marca όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον Σέρχιο Αραούχο και τις πιθανότητες παραμονής του στην ΑΕΚ. 

Σε σχετική ερώτηση, ο Χιμένεθ απάντησε: «Έχω οψιόν για μια ακόμη χρονιά, οπότε δεν ξέρω καν εάν θα συνεχίσω εγώ. Ο Σέρχιο είναι αγαπητός εδώ, αλλά δεν νομίζω ότι θα συνεχίσει. Πρέπει να επιστρέψει στη Λας Πάλμας και μετά θα δούμε τι θα αποφασίσει η ομάδα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: