02 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (2/5/2017)

 

Ελλάδα:Βολές κατά της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη β' αξιολόγηση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Χαρακτήρισε, δε, τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ως τους πιο πειθήνιους πολιτικούς αρχηγούς στα χρόνια της κρίσης.

Τη δημιουργία νέου κόμματος, αποτελούμενου από νέους ηλικιακά και από νέα πρόσωπα στην πολιτική θεωρεί η πλειοψηφία καλύτερο για το χώρο της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με έρευνα της ProRata. Την παραμονή 47.584 συμβασιούχων του Δημοσίου προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Οι προσλήψεις και η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Η Φώφη Γεννηματά επιταχύνει, αλλά η ανακοίνωση των ονομάτων της γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι συνεδριάζει για πρώτη φορά, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και σε συνιστώσες της ΔΗΣΥ.

Σοβαρές ενδείξεις για σχετική «προμελέτη» στην δολοφονία της 6χρονης Στέλλας από τον 61χρονο πατέρα της φέρεται να προκύπτει από την εξέλιξη της έρευνας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών για την παιδοκτονία στην Αγία Βαρβάρα πριν από πέντε ημέρες.

Κόσμος:Έναν ακόμα πολιτικό ελιγμό επιχειρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική, αλλά και πολιτική κρίση. Ανακοίνωσε λαϊκές συνελεύσεις για νέο Σύνταγμα, αποκλείοντας από την όλη διαδικασία «τις παλαιές δομές των πολιτικών κομμάτων».

Στο τηλέφωνο θα μιλήσουν το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επικοινωνία επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές.

«Θα ήθελα να τον συναντήσω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. 

Την ανάγκη σχηματισμού «μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαμήνυσε προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι.

Λεωφορείο που μετέφερε Γερμανούς τουρίστες ανατράπηκε στο νότιο Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 17 άλλων, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Οικονομία:Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται παγκοσμίως στην κορυφαία ομάδα κρατών στο πεδίο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, γράφει η Süddeutsche Zeitung (SZ) σε ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την μαραθώνια συνάντηση με τους δανειστές, από την οποία προκύπτει η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία. Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες...

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές και όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έβγαλε «άσπρο καπνό». Συγκεκριμένα, πρόκειται για την «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία -κατά τον υπουργό- ανοίγει το δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Την Τρίτη 2 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Στα χέρια της ελληνικής πλευράς βρίσκονται τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές (ανοιχτά τα θέματα του Δημοσίου) ακόμα και μέχρι τα ξημερώματα.

Αθλητισμός:Ημιτελικοί Champions League και η αρχή γίνεται την Τρίτη με τον ισπανικό εμφύλιο της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και στην Ατλέτικο. Αντίπαλοι σε δύο τελικούς (2014, 2016) και ενδιάμεσα σε προημιτελική φάση (2015) με τη «βασίλισσα» νικήτρια παντού, η Ατλέτικο αναζητά «εκδίκηση» σ΄αυτή τη διπλή σύγκρουση, πρώτα στο «Μπερναμπέου» και μετά (10/5) στο «Καλντερόν».

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζλάταν Ιμπράιμοβιτς , υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο δεξί του γόνατο και ξεκίνησε αποθεραπεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μίνο Ραϊόλα.

Η Μαδρίτη και το Μόντε Κάρλο είναι οι δυο πόλεις που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον το προσεχές διήμερο. Ημιτελικοί Champions League και η αρχή γίνεται την Τρίτη με τον ισπανικό εμφύλιο της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και στην Ατλέτικο.

Την Τετάρτη στο «Λουϊ II» του Μόντε Κάρλο η Μονακό υποδέχεται τη Γιουβέντους. Μεγάλο φαβορί οι Ιταλοί, όμως τα πιτσιρίκια του Λεονάρντο Ζαρντίμ έχουν... τρελάνει κόσμο. Ενα γκολ βγαλμένο από το ρεπερτόριο του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς πέτυχε ο Τάσος Καραμάνος! 

Ο 26χρονος άσος άνοιξε το δρόμο για τη νίκη της Φεϊρένσε 2-1 επί της Μαρίτιμο, με ασύλληπτο εναέριο τακουνάκι στο 10ο λεπτό. Στη Γαλλία, ο Τάσος Δώνης «σφράγισε» τη νίκη της Νις επί της Παρί Σεν Ζερμέν, χαρίζοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα στη Μονακό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: