16 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (16/5/2017)

 

Ελλάδα:Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της προσεχούς Τετάρτης, 17 Μαΐου, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Λόγω ηλεκτρολογικών προβλημάτων έκλεισαν το απόγευμα της Δευτέρας και οι τρεις σήραγγες του νέου τμήματος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα Τέμπη. Μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλιά εθνική οδό.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Από την Τρίτη ξεκινούν τις κινητοποιήσεις κόντρα στη συμφωνία με τους δανειστές οι οδηγοί των λεωφορείων στην Αθήνα, οι οποίοι προγραμματίζουν στάσεις εργασίας μέχρι και την Πέμπτη. Στάση εργασίας την Τρίτη σε τρένα και Προαστιακό λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο.

Την Τετάρτη, μέρα γενικής απεργίας, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό και τις αεροπορικές πτήσεις, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός. Την πεποίθησή του ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν ενώ τα αντίμετρα όχι.

Καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει πλεόνασμα 5,5%, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το αμφιθέατρο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics (LSE) στο Λονδίνο.

Κόσμος:Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι λιγότερα από 70.000 δολάρια καταβλήθηκαν ως λύτρα στους δράστες της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης με τον ιό «WannaCry», ενώ ανέφερε ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του περιπτώσεις όπου η καταβολή των λύτρων να οδήγησε στο ξεκλείδωμα των δεδομένων.

Οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε ένα «κρεματόριο» μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, για να αποτεφρώσει τις σορούς χιλιάδων φυλακισμένων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οχύρωση της Ευρωζώνης από τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

Τον Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και πρώην δήμαρχο της Χάβρης επέλεξε -όπως αναμενόταν- ο Εμανουέλ Μακρόν ως πρωθυπουργό της Γαλλίας. Ο Φιλίπ δεν προέρχεται από το νέο κεντρώο κόμμα του Μακρόν, αλλά από τους Ρεπουμπλικάνους -αν και από την μετριοπαθή τους πτέρυγα.

«Αμφιλεγόμενη» χαρακτήρισε την απόφαση Μακρόν ο γγ του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Με δεξιό πρωθυπουργό η Εθνοσυνέλευση έχει ανάγκη την Αριστερά, αναφέρουν οι Σοσιαλιστές.

Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά, σε μια έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευής μηχανικών Schaeffler, γνωστοποίησε η γερμανική αστυνομία.

Οικονομία:«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν οδικό χάρτη για την περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, με στόχο την πλήρη άρση τους «το συντομότερο δυνατόν».

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διατηρεί σταθερή την προοπτική του για το αξιόχρεο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τους επόμενους 12-18 μήνες.

Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά την Δευτέρα, καθώς συνεχίσθηκε η ήπια διόρθωση μετά το ράλι που έδωσε στην αγορά συνολικά κέρδη 18,70%. Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε ο τζίρος.

Αθλητισμός:Ο αθλητικός δικαστής της Super League κάλεσε σε απολογία για την Πέμπτη 18 Μαΐου (15:30) τις γηπεδούχες ομάδες την 1η αγωνιστική των πλέι οφ, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ, που θα δώσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, αντίστοιχα.

Το τέλος της καριέρας του σε ηλικία 36 ετών ανακοίνωσε ο Μάρτιν Ντεμικέλις. Ο Αργεντινός αμυντικός θα κρεμάσει τα παπούτσια του την προσεχή Κυριακή μετά τον αγώνα της Μάλαγα με την Ρεάλ Μαδρίτης για την τελευταία ημέρα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η διαιτησία του στον τελικό κυπέλλου, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, ο Γιώργος Κομίνης ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει την αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής των πλέι-οφ της Super League, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, που θα γίνει την Τετάρτη στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Στο άλλο ματς της ημέρας, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, διαιτητής θα είναι ο Αθανάσιος Τζήλος από τη Λάρισα. Ο Πανιώνιος αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1) με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League και η ΠΑΕ έχει σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία.

Ευχάριστα νέα για τον Ζινεντίν Ζιντάν, καθώς θα έχει στον τελικό του Champions League τον Γκάρεθ Μπέιλ κόντρα στη Γιουβέντους, στις 3 Ιουνίου στο Κάρντιφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: