01 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1/5/2017)


Ελλάδα:Σε λίγη ώρα αρχίζει το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την εργατική Πρωτομαγιά. Έκλεισαν οι δρομοι στο κέντρο της Αθήνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.

Νταλίκα εξετράπη της πορείας της νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Γυρτώνης, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός.

Καλός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα για σήμερα, Δευτέρα, ημέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στην Αττική προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια κατά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τρίτη.

Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί σε ΟΑΣΑ, Μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα (ΟΣΕ), ο Προαστιακός και τα πλοία. Δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα της γραμμής 3 του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. 

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τονίζοντας πως το μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 10 το πρωί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Κόσμος:Την εικασία ότι ίσως βρίσκεται η Κίνα πίσω από τις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σφοδρές καταιγίδες, που σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύονταν από ανεμοστρόβιλους, στοίχισαν το Σαββατοκύριακο τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους στις νότιες και τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Λέμβος, στην οποία ενδέχεται να επέβαιναν δεκάδες μετανάστες βρέθηκε άδεια στη Μεσόγειο. Διασώστες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τέσσερα πτώματα ανοικτά της Λιβύης και μια άδεια φουσκωτή λέμβο, ενώ οι παράνομοι διακινητές συνεχίζουν να στοιβάζουν σε τέτοιες λέμβους περισσότερους από εκατό μετανάστες, αυξάνοντας τους φόβους για νέα τραγωδία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβει και πάλι στην πολιτική αρένα για να αγωνιστεί εναντίον του Brexit, όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mirror. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει έδρα βουλευτή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, ούτε να επιδιώξει και πάλι την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επανεξελέγη την Κυριακή στην ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με ποσοστό που ξεπερνά το 73% των ψήφων.

Οικονομία:Από 1ης Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, υπενθυμίζει ο ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωσή του. Μήνυμα για την ημέρα της Πρωτομαγιάς απευθύνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο οποίο κάνει αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης ενάντια στην παραβατικότητα και την εργοδοτκή αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. 

Παράλληλα, γνωστοποιεί πρόσφατο πρόστιμο σε μεγάλη τράπεζα για παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας. Έως τη μια μετά το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα έχει στα χέρια της τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές. 

Ανοιχτά τα θέματα του Δημοσίου.Την Τρίτη 2 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών υπάρχει συμβιβαστική πρόταση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με επίκεντρο τον ορισμό τουριστικών περιοχών και τουριστικής περιόδου. Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένονται μαραθώνιες, καθώς υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να «κλειδώσει» απόψε.

Αθλητισμός:Με γκολ του Χούμπνερ στο 90΄ η Χόφενχαϊμ υπέταξε 1-0 την Αϊντραχτ και εκμεταλλεύτηκε με ιδανικό τρόπο τη χθεσινή απώλεια της Ντόρτμουντ (0-0 με Κολονία), για να «σκαρφαλώσει» στην τρίτη θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League. Τα πάντα, ωστόσο, θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα στην πολύ σπουδαία αναμέτρηση Χόφενχαϊμ - Ντόρτμουντ.

Στο ματς της χρονιάς, εκεί όπου έπρεπε να δείξει αν αντέχει την πίεση, η Τσέλσι νίκησε 3-0 την Εβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» για την 35η αγωνιστική της Premiership και θα πρέπει πλέον να συμβούν απίθανα πράγματα για να χάσει τον τίτλο στην Αγγλία. Η Τότεναμ διανύει την καλύτερη σεζόν των τελευταίων 50 χρόνων, όμως αυτό πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί αρκετό για να της χαρίσει τον τίτλο.

Οι «Πετεινοί» νίκησαν 2-0 την Αρσεναλ στο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου. Χαμένοι βαθμοί για όλο το Μάντσεστερ, αφού τόσο η Γιουνάιτεντ, όσο και η Σίτι έμειναν σε ισοπαλίες. Η Ξάνθη νίκησε εύκολα εντός έδρας την Βέροια με 3-0 σε αναμέτρηση για την 30η αγωνιστική της Super League. Τα γκολ για τους Ακρίτες σημείωσαν οι Γιουνές (20΄, 75΄ πεν.) και Σολτάνι (45΄).

Ο Αστέρας Τρίπολης αναδείχθηκε ισόπαλος εντός έδρας με τον Ηρακλή με 2-2 σε αναμέτρηση για την 30η αγωνιστική της Super League. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Κυριακίδης (37΄) και Γκοντό (53΄ πεν.), ενώ για τον «Γηραιό» σκόραραν οι Ζιάμπαρης (26΄) και Δώνης (76΄).

O ΠΑΟΚ διέλυσε την Κέρκυρα στην Τούμπα με 5-1 σε αναμέτρηση για την 30η αγωνιστική της Super League. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Κάτσε (30΄), Κουλούρης (32΄), Μπίσεσβαρ (45+2΄), Ουάρντα (62΄) και Πρίγιοβιτς (83΄). Το μοναδικό τέρμα της Κέρκυρας πέτυχε ο Παμλίδης στο 31΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: