14 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (14/5/2017)

 

Ελλάδα:Δύο νεκροί επιβάτες και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας (μηχανοδηγός) σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 21.45 το Σάββατο, λίγο έξω από το σταθμό Αδενδρο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μηχανή και το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας διαπέρασαν σπίτι που βρίσκεται κοντά στις γραμμές του τρένου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα, Κυριακή, στην Αττική λόγω της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που θα γίνει από τις 8:00 έως τις 18:30.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Μαΐου, με την διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του, εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου. Ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. σε συνάντηση και σύσκεψη τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να κατέθεσε σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρεται να προβλέπει το πέρασμα του ΟΑΣΘ σε δημόσιο έλεγχο, καθώς θα τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Τις οριστικές αποφάσεις τους για το εάν τελικά θα αναστείλουν την επίσχεση εργασίας που προανήγγειλαν ότι θα προχωρήσουν από τη Δευτέρα, πρόκειται να λάβουν την Κυριακή σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Το Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δευτέρα και Τρίτη, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Κόσμος:Οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν σήμερα, Κυριακή, στην εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών σε περιοχή κοντά στις δυτικές ακτές, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν την Κυριακή στους δρόμους για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παράδοση της εξουσίας από τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, έγινε γνωστό από την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με 23 νεκρούς και 11 τραυματίες σημειώθηκε στην Τουρκία, όταν λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες ανατράπηκε κοντά στην πόλη Μαρμαρίδα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του λεωφορείου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε σε γκρεμό.

Η Χόε Σον Χούι, γενική διευθύντρια του υπουργείου των Εξωτερικών της Βορείου Κορέας για θέματα ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο στο Πεκίνο ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να έχει έναν διάλογο με την Ουάσιγκτον, υπό την προϋπόθεση διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.

Η κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής που έπληξε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο -ανάμεσά τους και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας- ήταν «άνευ προηγουμένου», ανέφερε η Europol. Από την κυβερνοεπίθεση επλήγησαν 75.000 υπολογιστές σε 99 χώρες.

Οικονομία:Για ποιες συγκεκριμένες περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ισχύει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές -πλην μιας τον Αύγουστο- από Μάιο ώς Οκτώβριο.

Κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Τι κόβεται στις συντάξεις από 1/1/2019, απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ.

Χαλάρωση των capital controls μόνο για τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το επόμενο κύμα αλλαγών στην κίνηση κεφαλαίων, το οποίο αναμένεται στα μέσα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, ο οδικός χάρτης που σχεδιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνει μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα για την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στην κανονικότητα.

Ακόμη πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της Συνόδου των G7. Άφησε πάντως ανοικτό αν αυτό θα συμβεί στο προσεχές Eurogroup.Σε νέες Συμπληγάδες περιέρχεται η αποκρατικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η απόφαση του δασάρχη Πειραιά, που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν είναι οριστική και αμετάκλητη, κηρύσσει δασική περιοχή 37 στρέμματα μέσα στην παραχωρούμενη έκταση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέες καθυστερήσεις στην επένδυση.

Αθλητισμός: Η Μάντσεστερ Σίτι λύγισε την αντίσταση της Λέστερ και νίκησε με 2-1, στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής της Premier League, μία αγωνιστική πριν το φινάλε της σεζόν. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πήρε τους τρεις βαθμούς με τα γκολ των Νταβίντ Σίλβα (29') και Γκαμπριέλ Ζεσούς (36' με πέναλτι), ενώ για τη Λέστερ μείωσε στο 42ο λεπτό ο Σίνζι Οκαζάκι.

Νικηφόρα με 2-0 πέρασε η Σουόνσι από το Σάντερλαντ και βρίσκεται μία ανάσα από την παραμονή στην Premier League. Δεν το βάζει κάτω η Άρσεναλ και με το εκτός έδρας εμφατικό 4-1 επί της Στόουκ Σίτι παρέμεινε «ζωντανή» στη μάχη για την έξοδο στο Champions League. Οι «κανονιέρηδες» έχουν κι ένα ματς λιγότερο, οπότε ελπίζουν ότι θα προσπεράσουν τη Λίβερπουλ και θα βρεθούν ξανά τη νέα χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Νίκη γοήτρου στη Βαρκελώνη επί της επίσης «αδιάφορης» βαθμολογικά, Εσπανιόλ, πέτυχε η Βαλένθια στο εναρκτήριο ματς της 37ης αγωνιστικής της La Liga. Το γκολ του Χοσέ Γκάγια στο 75΄ χάρισε το «τρίποντο» στις «νυχτερίδες» (1-0), που πέτυχαν τη δεύτερη σερί νίκη τους μετά το 4-1 επί της Οσασούνα.

Ζωντανή στη μάχη για την ευρωπαϊκή έξοδο έμεινε η Φιορεντίνα, η οποία επικράτησε με 3-2 της Λάτσιο στο «Αρτέμιο Φράνκι» στο εναρκτήριο ματς της 36ης αγωνιστικής της Serie A. Οι «λατσιάλι» προηγήθηκαν στο 55΄, αλλά μέα σε 10 λεπτά στη συνέχεια οι «βιόλα» ανέτρεψαν το εις βάρος του σκηνικό και πήραν το «τρίποντο» που τους διατηρεί σε τροχιά εξόδου στους προκριματικούς του Europa League.

Τον 26ο τίτλο της Ιστορίας του και 5ο διαδοχικό εξασφάλισε ο ΑΠΟΕΛ μετά την εκτός έδρας νίκη του με 3-1 επί της Ομόνοιας στο ΓΣΠ Λευκωσίας. Οι «γαλαζοκίτρινοι», μία αγωνιστική πριν το φινάλε της περιόδου αύξησαν το προβάδισμά τους στο +6 από την δεύτερη ΑΕΚ Λάρνακας (αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ΑΕΛ Λεμεσού) κι εξασαφάλισαν μαθηματικά τον τίτλο.

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάγερν, πέρασε νικηφόρα, με 5-4 από τη Λειψία, μετά από ανατροπή, στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής στην Bundesliga. Oι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 3-1 και 4-2, αλλά οι Βαυαροί απέδειξαν γιατί είναι οι φετινοί πρωταθλητές. Ισόβαθμες με 61 βαθμούς στην 3η θέση βρίσκονται οι Χόφενχαϊμ και Ντόρτμουντ, καθώς η τελευταία συμβιβάστηκε στο 1-1 με την Άουγκσμπουργκ. Η Χόφενχαϊμ επικράτησε με 5-3 της Βέρντερ.

Υποβιβάστηκε οριστικά και η Ντάρμστατ μετά την Ίνγκολστατ, ενώ το Αμβούργο πήρε τον ένα βαθμό (1-1) στην έδρα της Σάλκε και παραμένει στην 16η θέση που οδηγεί σε μπαράζ με τον 3ο της Β' κατηγορίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: