13 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (13/5/2017)

 

Ελλάδα:Μία ώρα και δέκα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο τέλος της συνάντηση ο Ερντογάν εξέφρασε επιθυμία για πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. 

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας οι εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

Από οφθαλμίατρο, που έλαβε εισαγγελική εντολή να μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού, εξετάστηκε ο Παναγιώτης Κοντζιλέλος, προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση αρπαγής και βιασμού 20χρονης φοιτήτριας στο διαμέρισμα του στη Δάφνη.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών – Νοσηλευτών, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς και δημοσίως, όλες τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, που με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας, κράτησαν σε δύσκολες στιγμές όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο σε σχετικό μήνυμά του.

Κόσμος:Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι κατέληξε σε μια «στέρεη και ισορροπημένη» καταρχήν συμφωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τους καταλόγους των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, εξέλιξη η οποία μοιάζει να βάζει τέλος στη διένεξη μεταξύ των δύο συμμάχων.

Μία παγκόσμιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση έπληξε την Παρασκευή υπολογιστικά συστήματα στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS). Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε κενό ασφαλείας το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την NSA.

Στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης βρέθηκαν νοσοκομεία σε όλη την Βρετανία, επιβεβαίωσε το NHS της Αγγλίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, νοσοκομεία σε ολόκληρη την Αγγλία φαίνεται πώς αντιμετώπισαν την ίδια στιγμή πρόβλημα στα συστήματά τους, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να αναγκαστούν να παραπέμψουν σε άλλα νοσοκομεία τα επείγοντα περιστατικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να μην προχωρήσει σε διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε μήνυμά του στο Twitter την Παρασκευή, ο Τραμπ είπε ότι ο Κόμεϊ «καλύτερα να ελπίζει να μην υπάρχουν "κασέτες" από τις συνομιλίες μας».

Αφού ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί δηλώνουν πλέον έτοιμοι να αποχωρήσουν και από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Οικονομία:Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προέτρεψε τους πιστωτές της Ελλάδας να πιστέψουν ότι η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί μια «αξιόπιστη» συμφωνία για την Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές, δήλωσε από το Μπάρι, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Με τους υπάρχοντες ρυθμούς μεταβολής θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια έτσι ώστε η αγορά εργασίας, σε ό,τι αφορά την ανεργία και την απασχόληση, να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, επισημαίνει η Eurobank. Οι αναλυτές παρατηρούν δε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό πτώσης του ποσοστού ανεργίας.

Τονίζουν ωστόσο ότι η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης, δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, απο τη Σύνοδο της G7, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου. Αισιόδοξος και ο Π.Μοσκοβισί.

Επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία στη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών, ανέφερε ο Ν.Καραμούζης, πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εurobank, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, περιγράφοντας τη ραγδαία άνοδο internet και mobile banking.

Αθλητισμός:Συνεπέστατη στο «ραντεβού της στέψης» αποδείχθηκε η Τσέλσι. Με... διάλειμμα ενός έτους (2015) η ομάδα του Αντόνιο Κόντε, στην πρώτη του χρονιά του Ιταλού στον πάγκο της, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας μία αγωνιστική πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου (οι μπλε έχουν δύο ματς να δώσουν).

Το όνομα του Ρεμί Γκαρντ «έπαιξε» δυνατά για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής οι Πειραιώτες έβαλαν τέλος στις συζητήσεις μαζί του, αφού ο Γάλλος καθυστερεί με στόχο να εξαντλήσει τις πιθανότητες εργασίας στην Premier League. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά οριστική συμφωνία, αφού οι Μοντέστο και Καρεμπέ είχαν προκρίνει την περίπτωση του συμπατριώτη τους.

Περίπου 9.500 εισιτήρια θα λάβει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον τελικό του Europa League με τον Άγιαξ στην «Friends Arena» της Στοκχόλμης στις 24 Μαΐου. Παρόμοια θα είναι και η διάθεση προς την ολλανδική ομάδα.

Στο γήπεδο χωρητικότητας 50.000 θεατών, τα υπόλοιπα «μαγικά χαρτάκια» θα μοιραστούν από την UEFA σε τοπικούς φορείς της σουηδικής πρωτεύουσας και στους διοργανωτές, εθνικούς συλλόγους, εμπορικούς εταίρους και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα καλύψουν το μεγάλο ματς.

Κοντά σε συμφωνία είναι η διοίκηση του Ολυμπιακού με τον Γάλλο τεχνικό, Ρεμί Γκαρντ, ο οποίος θα αναλάβει άμεσα το «χτίσιμο» της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το επόμενο 48ωρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει - οριστικά - το τοπίο, αναφορικά με τον τεχνικό που θα αναλάβει το «χτίσιμο» του Ολυμπιακού της νέας αγωνιστικής περιόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: