12 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (12/5/2017)

 

Ελλάδα:Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, επί της ουσίας όμως χιλιάδες συμβασιούχοι είναι πλέον στον αέρα, ενώ κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν και τα δεδουλευμένα.

Σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης φέρεται να κατέθεσε, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Η πρωτοβουλία του κ. Σπίρτζη φέρεται να προβλέπει το πέρασμα του ΟΑΣΘ σε δημόσιο έλεγχο, καθώς θα τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

«Μίνι» καύσωνας αναμένεται το Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να ανεβαίνει έως και τους 35 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα ζέστης μαζί με την αφρικανική σκόνη θα ξεκινήσει από σήμερα, Παρασκευή, και θα κορυφωθεί το Σάββατο. Σταδιακή ανάσα δροσιάς από την Κυριακή.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και ψηφίζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εξισώνονται πλήρως φορολογικά οι βουλευτές με τους απλούς πολίτες, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κόσμος:Την πρώτη του συνέντευξη μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόλυση του διευθυντή του FBI έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας ελαφρώς την αρχική εκδοχή για την απόφασή του. «Θα τον έδιωχνα έτσι κι αλλιώς» είπε ο πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τον Κόμεϊ «φιγουρατζή».

Την πρόβλεψη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιλέξει ως πρωθυπουργό την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε ο εκδότης της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica και γνωστός επιχειρηματίας Κάρλο Ντε Μπενεντέτι.

Το κόμμα République En Marche του Εμανουέλ Μακρόν και το MoDem επικρατούν έναντι των αντιπάλων τους στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και προηγούνται της συμμαχίας Les Républicains/UDI και του Εθνικού Μετώπου, καταδεικνύει δημοσκόπηση του Harris Interactive.

Η Τουρκία πραγματοποίησε την Πέμπτη στη Μαύρη Θάλασσα δοκιμή του πρώτου εγχώριας κατασκευής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το όχημα όπου επέβαινε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν τραυμάτισε έναν εικονολήπτη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC την Πέμπτη. Το όχημα τού πάτησε το πόδι την ώρα που κατευθυνόταν προς τον χώρο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Οικονομία:H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Σχετικά λίγα είναι αυτά που απομένει να γίνουν στο τελευταίο στάδιο των μνημονίων σε σχέση με το μεγάλο όγκο των αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, τόνισε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Τη διαχείριση καταγγελθέντων δανείων ύψους 1,331 δισ. ευρώ αποφάσισε να αναθέσει σε ειδική ξένη εταιρεία η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της.

Το ποσό που πρόκειται να εξασφαλίσει ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπει και το δυσμενές σενάριο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας. Η Aldridge EDC έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για να αποκτήσει τη διαχείριση αυτών των κόκκινων δανείων.

«Η Ελλάδα έχει κάνει έναν μαραθώνιο λιτότητας, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται στο τελευταίο χιλιόμετρο, υπό τον όρο ότι θα δώσει την δέουσα προσοχή στην ενιαία ψηφιακή αγορά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή αγορά, Άντρους Άνσιπ.

Υπεραμύνεται της νέας ρύθμισης για τον υπολογισμό των εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Εργασίας. Υποστηρίζει ότι δεν θα επιβαρυνθεί το 70% των ασφαλισμένων ακόμα και το 2019 που δεν θα ισχύσει η έκπτωση 15% που προβλέπεται για το 2018.

Αθλητισμός:Τέσσερις φορές έχουν βρεθεί αντίπαλοι Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα με το... σκορ να είναι ισόπαλο 2-2 (έστω και αν υπάρχει ένα φιλικό το 2006 με νίκη των Άγγλων 1-0, αλλά αυτό δεν «πιάνεται»).

Έτσι, στις 24 Μαΐου στο «Friends Arena» της Στοκχόλμης οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν τις «διαφορές» τους σε ένα πραγματικά μεγάλο τελικό του Europa Leauge. Οι «ιπτάμενοι» Ολλανδοί τα… χρειάστηκαν στην ήττα με 3-1 στη Λιόν, αλλά προκρίθηκαν χάρη στο 4-1 του Αμστερνταμ. 

Όσο για τους «μπέμπηδες» του βρετανικού ποδοσφαίρου, μετά τη νίκη τους στην Ισπανία, έφεραν ισοπαλία 1-1 με τη Θέλτα και «καθάρισαν». Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας επέβαλε πρόστιμο 32.500 ευρώ στον ΠΑΟΚ, για τον αγώνα ρεβάνς της ημιτελικής φάσης στο Κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά και του τεχνικού διευθυντή του «δικεφάλου του βορρά», Λούμπος Μίχελ, άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, για τα θλιβερά επεισόδια που σημάδεψαν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλο.

Η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ θα καλέσει άμεσα σε απολογία τις δύο ΠΑΕ και τον κ. Μίχελ και πλέον κινδυνεύουν με βαριά τιμωρία. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ έκανε μεν δεκτή την έφεση του Παναθηναϊκού για τον Στάθη Ταυλαρίδη, υποχρεώνει όμως τους «πράσινους» να καταβάλουν στον πρώην ποδοσφαιριστή τους ένα σεβαστό ποσό και συγκεκριμένα 115.000 ευρώ ως αποζημίωση και οφειλόμενα ύψους 157.000 ευρώ.

Την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της ΠΑΕ Ηρακλής, λόγω μη συμπληρώσεως της μερικώς καταπεσούσας εγγυητικής επιστολής της, αποφάσισε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: