09 Μαΐου, 2017

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ 11 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 200 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

 

Το πρώτο ναυάγιο ήταν αυτό ενός φουσκωτού που είχε αποπλεύσει το πρωί της Παρασκευής από τη Λιβύη με 132 επιβαίνοντες. Μέσα σε μερικές ώρες το σκάφος αυτό άρχισε να χάνει αέρα κι ανατράπηκε.

Περίπου 50 επιζήσαντες διασώθηκαν από ένα δανέζικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Alexander Maersk, το οποίο εξετράπη από το ιταλικό λιμενικό σώμα, και τους μετέφερε χθες στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, όπου εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ τους συνάντησαν σήμερα.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των ανθρώπων που αγνοούνται. Παράλληλα οι σοροί 10 γυναικών κι ενός παιδιού βρέθηκαν σήμερα σε μια παραλία στη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με ένα στέλεχος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου.

Την Κυριακή επτά μετανάστες μια γυναίκα και έξι άνδρες διασώθηκαν από αλιείς και λίβυους λιμενικούς στα ανοικτά αυτής της πόλης. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΔΟΜ που μπόρεσε να τους συναντήσει και να μιλήσει μαζί τους, διευκρίνισαν πως συνολικά 120 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο, ανάμεσά τους περίπου τριάντα γυναίκες και εννιά ανήλικοι.

Αναλυτικά
Συνολικά, πάνω από 6.000 μετανάστες διασώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι διασώθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης και μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα.

Σύμφωνα με τους επιζήσαντες των δύο ναυαγίων, έντεκα πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 άλλοι αγνοούνται έπειτα από δύο ναυάγια στα ανοικτά της Λιβύης.Το πρώτο ναυάγιο αφορά ένα φουσκωτό που είχε αποπλεύσει το πρωί της Παρασκευής από τη Λιβύη με 132 επιβαίνοντες.

Στη διάρκεια του ταξιδιού το σκάφος αυτό άρχισε να χάνει αέρα κι ανατράπηκε. Περίπου 50 από τους επιβαίνοντες διασώθηκαν από ένα δανέζικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Alexander Maersk, το οποίο εξετράπη από το ιταλικό λιμενικό σώμα, και τους μετέφερε στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία.

Όπου μίλησαν με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ. Μεταξύ των αγνοουμενων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, σε παραλία στη Ζαουίγια της Λιβύης βρέθηκαν οι σοροί 10 γυναικών κι ενός παιδιού.

Το δεύτερο ναυάγιο έγινε την Κυριακή.
Επτά πρόσφυγες και μετανάστες -μια γυναίκα και έξι άνδρες-διασώθηκαν από αλιείς και Λίβυους λιμενικούς στα ανοικτά αυτής της Ζαουίγια.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, που επικαλείται τους διασωθέντες, 120 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο, ανάμεσά τους 30 τριάντα γυναίκες και εννιά ανήλικοι.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή και το Σάββατο, διασώθηκαν πάνω από 6.000 άνθρωποι στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι διασώθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης και μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: