31 Μαΐου, 2017

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

 

Τον προβληματισμό του για τη δυνατότητα επαρκούς και δυναμικής χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος μιλώντας στο Red Business Forum.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι τα αμέσως επόμενα τρίμηνα, για να μη πω για τα επόμενα ένα, δύο χρόνια το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να εκπληρώσει με  δυναμικό τρόπο την χρηματοδότηση των επενδύσεων, ανέφερε ο κ.Μητράκος.

Αναφερόμενος στην μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ.Μητράκος παρουσίασε τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα.

"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην χώρα μας αποτελούν το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρώπης όταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας είναι μόλις το 1,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών", είπε ο κ. Μητράκος

Το σύνολο των δανείων που δεν εξυπηρετείται κανονικά ανέρχεται σε 106 δισ. ευρώ, το 45% σχεδόν του συνόλου των δανείων, ποσοστό σχεδόν οκταπλάσιο από το μέσο όρο στην Ευρώπη που είναι 5,5% περίπου.

Ο Θ.Μητράκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι υπό νομική προστασία κα αποτελούν το ένα τρίτον των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και το ένα πέμπτο των καταναλωτικών δανείων.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα επιχειρηματικά καθώς στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δύο στα τρία δάνεια είναι επισφαλή, στις μικρομεσαίες το 58% περίπου ενώ στις μεγαλύτερες το 26% περίπου.

Θετικό πάντως είναι το γεγονός, όπως επισήμανε ο Θ. Μητράκος ότι οι τράπεζες έχουν προβεί στις αναγκαίες προβλέψεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για την μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων. 

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση τους με σειρά θερμικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων που έγιναν.

Επισήμανε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων και στις αρχές Αυγούστου του εξωδικαστικού συμβιβασμού. O υποδιοικητής ανέφερε επίσης ότι στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να δοθούν ακόμη 2,3 άδειες σε εταιρίες για διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στις πορεία των τιμών των ακινήτων ο Θ.Μητράκος εκτίμησε ότι ολοκληρώθηκε ο πολυετής κύκλος πτώσης τιμών των οικιστικών ακινήτων (πτώση 42% στη διάρκεια της κρίση).

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα επαναφοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα δώσει θετικό σοκ στην οικονομία με επιπτώσεις σημαντικές στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.


Δημοσίευση σχολίου