10 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (10/5/2017)

 

Ελλάδα:Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις απόσπασής τους οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να μετακινηθούν από σχολείο σε σχολείο, αλλά και σε μουσικά, καλλιτεχνικά, εκκλησιαστικά σχολεία, καθώς και σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για το διδακτικό έτος 2017-2018.

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου οδηγήθηκε την Τρίτη ο «δράκος της Πάρου», ο δράστης της άγριας κακοποίησης της 16χρονης τότε Μυρτώς, στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, στις 22 Ιουλίου 2012, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Η δίκη δευτέρου βαθμού ολοκληρώθηκε με τον εισαγγελέα να προτείνει την ποινή των ισοβίων, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, στον Εύοσμο.

Κόκκινη κάρτα για τις νέες περικοπές των συντάξεων έβγαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαίους δανειστές. Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα σήμερα, Τετάρτη, από τις 11:00 π.μ. έως τις 16:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Κόσμος:Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ορκίστηκε ο Μουν Τζεί-ιν και από τις πρώτες του δηλώσεις φάνηκε η αλλαγή στάσης σε σχέση τουλάχιστον με τους συντηρητικούς προκατόχους του. Είπε ότι «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες» είναι έτοιμος να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ για επαφές με το καθεστώς της Β.Κορέας.

Tο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη Βενεζουέλα αυξήθηκε κατά 30% to 2016, η μητρική θνησιμότητα κατά 65%, και τα κρούσματα της ελονοσίας κατά 76%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που δείχνουν πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την υγεία των κατοίκων.

Την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος τον χειρισμό της υπόθεσης των emails της Χίλαρι Κλίντον. Διαφορετική άποψη εκφράζουν οι Δημοκρατικοί, λέγοντας ότι ο Τραμπ τον έδιωξε για την υπόθεση των Ρώσων χάκερς.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), «όσο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια καθαρή νίκη» στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ήττα της θείας της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν και εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το Εθνικό Μέτωπο ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οικονομία:Λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με την Coscο στον Πειραιά. Η γγ του υπουργείου ζητά να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών και να αποδοθούν στο ΥΠΠΟ για το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.

Πωλητήρια σε κρατικές συμμετοχές και κομβικές δημόσιες επιχειρήσεις προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, η οποία δεν κλειδώνει μόνο το μαχαίρι στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αλλά στρώνει το χαλί και για τη δρομολόγηση εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Handelsblatt το ΔΝΤ στη νέα έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία ζητά από τo Bερολίνο να πράξει περισσότερα για την άρση των ανισοτήτων στη Γερμανία. Σχόλια και για το νέο γερμανικό ρεκόρ εξαγωγών.

Οι πλειστηριασμοί, με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ, θα διεξαχθούν την Τετάρτη.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, απαιτεί αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που ο Γερμανός υπουργός δεν θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικές αυτή την στιγμή.

Αθλητισμός:Δύο χρόνια μετά την ήττα στο Βερολίνο από τη Μπερτσελόνα (1-3) η Γιουβέντους επιστρέφει σε τελικό Champions League. Η «Γηραιά Κυρία» έκανε «περίπατο» στον δεύτερο ημιτελικό με την Μονακό στο Τορίνο, νίκησε με 2-1 (είχε επικρατήσει με 2-0 στο «Λουί Ντε») και στις 3 Ιουνίου στο Κάρντιφ θα επιδιώξει (εκτός θαύματος κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης) να ανέβει για τρίτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης και πρώτη μετά από 21 χρόνια (1996).

Μέσα στις προσεχείς 20 ημέρες θα έχει εγκριθεί η υψομετρική μελέτη που αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Ετσι, θα ξεπεραστεί οριστικά και ο τελευταίος σκόπελος πριν από την έκδοση της πολυποθητης οικοδομικής άδειας για την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς».

Ολα αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην οποία συμμετείχε ο project manager του έργου, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Μια πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αντιμετωπίσει μια κάτοχο του Champions League στο σπουδαίο ματς που θα διεξαχθεί το Παγκρήτιο τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η εθνική Ελλάδας που κατέκτησε τον τίτλο στο αξέχαστο EURO 2004 και η Ιντερ του Ζοζέ Μουρίνιο που έφτασε στο τρεμπλ το 2010 θα παίξουν στο Ηράκλειο στις 7 Ιουνίου. Παρέμβαση της εισαγγελίας του Βόλου προκάλεσαν τα σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την λήξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: