01 Απριλίου, 2017

OΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

 

Οριακό προβάδισμα της μίας ποσοστιαίας μονάδας διαθέτει ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας BVA για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος λαμβάνει το 25% της πρόθεσης ψήφου έναντι 24% της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν με 19%, ενώ ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν έπεται με 15% και ο Μπενουά Αμόν με 11,5%.

Ωστόσο, το 38% των πολιτών δηλώνει πως δεν είναι σίγουρο ποιον θα ψηφίσει, ενώ παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει την εκλογική του προτίμηση.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Μακρόν, το 38% εκφράζει τη βεβαιότητά του ως προς την επιλογή της ψήφου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Λε Πεν ανέρχεται στο 81%.

Εάν οι Γάλλοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν δεν θα τους αναγκάσει να το κάνουν, εφόσον εκείνη εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος.

«Δεν είναι το βασικό στοιχείο του προγράμματός μας», δήλωσε ο Νικολά Μπε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα. Δεν θα επιβάλουμε τίποτε στον λαό. Εάν οι Γάλλοι επιθυμούν να κρατήσουν το ευρώ, θα το κρατήσουν», τόνισε μιλώντας στο RTL.

Η Μ. Λεπέν, η οποία φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να αντιμετωπίζει τον φιλοευρωπαίο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα παραιτηθεί εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τις προτάσεις που θα τους υποβάλει μέσω δημοψηφίσματος.

«Τι περιμένετε να κάνω; Θα φύγω», είχε δηλώσει μιλώντας σε συνέδριο της ένωσης επιχειρηματιών Ethic στις 7 Μαρτίου στο Παρίσι. «Δεν μπορώ να εφαρμόσω ένα ολόκληρο πρόγραμμα, εάν δεν έχουμε τα μέσα και την ισχύ να το κάνουμε», είχε προσθέσει.

Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του FN απορρίπτει το ευρώ, όμως το 72% του συνόλου των Γάλλων ψηφοφόρων δεν θέλει να επιστρέψει στο φράγκο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής προβλέπουν ότι η κ. Λεπέν θα χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και στον πρώτο γύρο δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον κ. Μακρόν για την πρώτη θέση.

Η ίδια η επικεφαλής του FN είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Parisien στις 26 Μαρτίου ότι δεν θα υπάρξει θεαματική έξοδος από το ευρώ, αν εκλεγεί πρόεδρος. 

Όπως έχει εξηγήσει σκοπεύει να διεξάγει δημοψήφισμα για την Ευρώπη έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη ΕΕ για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών η αποχώρηση της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν και τη μετατροπή της Ε.Ε. σε πιο χαλαρή ένωση κρατών.

Οι συνομιλίες για το ευρώ θα διεξαχθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων αυτών, έχει τονίσει η κ. Λεπέν. «Με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που θέλω να ακολουθήσω, το ευρώ θα είναι το τελευταίο βήμα, διότι θέλω να περιμένω το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο προτού το διαπραγματευτώ», έχει εξηγήσει.

Δημοσίευση σχολίου