14 Απριλίου, 2017

ΟΙ FINANCIAL TIMES ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΑΟΣ

 

Την ώρα που πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι στο Εurogroup της Μάλτας, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συνεννόηση για τη διατήρηση επί πέντε χρόνια του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2018, οι Financial Times δημοσιεύουν συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Πέτερσον (Peterson Institute for International Economics) για το πόσα χρόνια μπορεί η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3,5%.

H μελέτη, που έχει τίτλο «Χρειάζεται η Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους; Και αν ναι, πόση;», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για περισσότερα από τρία έως τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και συνεπώς θα χρειασθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της.

 Όπως σημειώνεται εισαγωγικά, «οι πιστώτριες χώρες και οι διεθνείς Οργανισμοί συνεχίζουν να διαφωνούν, αν η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους από τους επίσημους πιστωτές της και, αν ναι, πόση».

Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι διαφωνίες μπορεί να αποδοθούν σε διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τη μελλοντική ικανότητα πληρωμών της Ελλάδας, «ιδιαίτερα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Στη συνέχεια, η μελέτη αξιολογεί πόσο ρεαλιστικές είναι οι εναλλακτικές υποθέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, χρησιμοποιώντας διεθνή στοιχεία από τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρών κατά το παρελθόν. Και συμπεραίνει ότι η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν είναι ρεαλιστική και ότι πρέπει συνεπώς να δοθεί στην Ελλάδα πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

«Τα διεθνή στοιχεία δεν στηρίζουν μία πορεία προσαρμογής που προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ για πάνω από τρία έως τέσσερα χρόνια συνεχόμενα ή για περισσότερο από επτά χρόνια με περισσότερο από 3,5% κατά μέσο όρο», αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: