28 Απριλίου, 2017

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Σε νέα φάση αστάθειας και ανακατατάξεων δείχνει να εισέρχεται η περιοχή των Βαλκανίων, καθώς μετά τα γεγονότα που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στα Σκόπια, ανακοινώθηκε η πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Κροατία, μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most).

Σε αγωνιώδες διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ηγέτης του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησής του, καθώς και την άμεση έναρξη της αναζήτησης νέου εταίρου, ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και να κυβερνηθεί η χώρα.

Επίσης στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια. Οι εθνικιστές ψευδομακεδόνες του Νίκολα Γκρουέφσκι εισήλθαν στο κτίριο της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης και χτύπησαν μέχρι να ματώσει τον Ζόραν Ζάεφ, αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που συνεργάζεται με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας. Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν και άλλοι βουλευτές από τους οργισμένους διαδηλωτές.

Είχε προηγηθεί η εκλογή του Αλβανού αντιπρόεδρου του DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων με τις ψήφους της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM και από βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών και το Κίνημα BESA, λαμβάνοντας συνολικά 67 ψήφους, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, τα αλβανικά ΜΜΕ των Σκοπίων μιλούσαν για «ιστορική νίκη», γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας Αλβανός πολιτικός εκλέγεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του κράτους, όπως σημειώνει η «shqiptarja.com». Αμέσως μετά οι ψευδομακεδόνες Βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων, οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι άρχισαν διαμαρτυρίες μπροστά από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό. 

Κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων, γρονθοκόπησαν τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές κλείστηκαν σε παρακείμενη αίθουσα περιμένοντας την Αστυνομία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: