30 Απριλίου, 2017

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΙΛΗ

 

Η επικείμενη συμφωνία με τους θεσμούς, για πολλούς συνεπάγεται ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε lifting του κυβερνητικού σχήματος, δίνοντας νέα εκκίνηση στην διακυβέρνηση.

Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα.

Το στοίχημα:Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του, από την μια το μεγάλο στοίχημα της εσωκομματικής ηρεμίας και από την άλλη το διακύβευμα της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, σε συνδυασμό με το ξεδίπλωμα ενός προγράμματος, που θα του επιτρέψει να πάει σε εκλογές έχοντας τις δικές του πιθανότητες.

Τα «αγκάθια» πολλά και οι καρέκλες σε κρίσιμα υπουργεία δύσκολες στην διαχείριση τους από το Μαξίμου. Το εγχείρημα θυμίζει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, έστω κι αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη έτοιμη την λίστα με τα ονόματα. Ακόμη και έτσι να ναι οι καθιερωμένες καραμπόλες και οι κομματικές συνταγές απειλούν το τελικό αποτέλεσμα με ακύρωση των επιδιωκόμενων στόχων του πρωθυπουργού.

Το πρόσωπο κλειδί του ανασχηματισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αν θα διατηρήσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, ή αν θα παραδώσει σε άλλον την σκυτάλη.

Ωστόσο για τους παροικούντες την «Ιερουσαλήμ» του Μαξίμου η επιστροφή του Νίκου Φίλη στο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί κομβικό στοιχείο στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να ελέγξει το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας σχεδιασμούς για «αντάρτικα» στην Κουμουνδούρου.

Ο «Τσάρος»:Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ανασχηματισμός είναι στα χέρια του Τσίπρα το εργαλείο για τον χειρισμό τριών προσώπων με ισχυρά κομματικά πρόσημα. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης είναι στο μικροσκόπιο του Μαξίμου και η τύχη τους διαμορφώνει εν πολλοίς το τελικό σχήμα.

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά του ανασχηματισμού αφορά την καρέκλα του «Τσάρου» της οικονομίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συγκεντρώνει πάνω του το ενδιαφέρον όσων συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι θα κάνει ο επικεφαλής της κίνησης των «53».

Θα θελήσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας να παραμείνει και να …τρέξει το μνημόνιο, ή με δεδομένες τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει για τα μέτρα θα προτιμήσει να αφήσει σε άλλον το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.

Βεβαίως η αντικατάσταση του δεν περνάει αποκλειστικά από τις δικές του αποφάσεις, αφού κρίσιμο είναι και το τι θέλει ο πρωθυπουργός. Η σχέση των δύο ανδρών, όπως πολλοί υποστηρίζουν, έχει τρωθεί και διανύει δύσκολο φεγγάρι.  

Πάντως αν υπάρξει αντικατάσταση Τσακαλώτου οι πλέον πιθανοί διάδοχοι του είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Χουλιαράκης ή ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκος.

Οι αμετακίνητοι και οι στόχοι:Στο οικονομικό επιτελείο οι δύο άλλες σημαντικές θέσεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες με τους κυρίους Σταθάκη και Παπαδημητρίου να εμφανίζονται αμετακίνητοι, καθώς απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των θεσμών και …τρέχουν κρίσιμα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και τα ενεργειακά που πρέπει να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Αντίθετα δύσκολη θεωρείται η διατήρηση των υπουργικών χαρτοφυλακίων για τον Ν. Τόσκα και τον Γ. Μουζάλα, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ιδιαιτέρως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μοιάζει με persona non grata για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα η αντίστοιχη στοχοποίηση του Χ. Σπίρτζη δεν φαίνεται να του στοιχίζει το υπουργείο, καθώς τα ερείσματα του υπουργού υποδομών στο Μαξίμου είναι ισχυρά και τον καθιστούν μέλος στο club των αμετακίνητων. 

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Εσωτερικών,  Πάνος Σκουρλέτης, του οποίου η τύχη θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ είναι συνδεδεμένη και με την επιστροφή Φίλη στην Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ανοίξει περισσότερα μέτωπα και εφόσον ανοίξει θέμα Τσακαλώτου θα αποφύγει άλλη πληγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: