18 Απριλίου, 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΙΡΑΝ

 

Είναι μια μυστηριώδης υπόθεση η οποία εμπλέκει τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες, την κυβέρνηση της Τουρκίας και το Ιράν, και τις τελευταίες δύο εβδομάδες το θέμα έχει πάρει πραγματικά φωτιά.

Ο πρωταγωνιστής αυτής είναι ο Τουρκο-Ιρανός Reza Zarrab, μεγάλος επιχειρηματίας με πολλά σπίτια και γιοτ. Ζούσε στην Τουρκία, θεωρούταν πάντοτε από τους πολύ καλούς φίλους του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και ήταν από τα «προστατευόμενα πρόσωπα» του κόμματος και της κυβερνήσεως.

Ο Zarrab συνελήφθη το FBI  τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Μαϊάμι, καθώς πιστεύεται ότι ο συγκεκριμένος ήταν εγκέφαλος ενός σχεδίου ώστε να βοηθηθεί η Ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει τις επιπτώσεις των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, το 2012 ο Zarrab κατηγορείται ότι έδινε χρυσό στο Ιράν με αντάλλαγμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο χρυσός βοηθούσε τη Τεχεράνη να καλύψει την πτώση του Ιρανικού νομίσματος, που λόγω των κυρώσεων κατέρρεε.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Zarrab ταξίδεψε στις ΗΠΑ ενώ γνώριζε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τον συνελάμβαναν. Πολλοί λένε ότι ήθελε να «τα βρει» με Αμερικανούς εισαγγελείς με τους οποίους πιθανόν να είχε επαφές. 

Μπλεγμένοι σε αυτή την ιστορία είναι και πολλά μέλη της κυβερνήσεως της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, οι οποίοι προωθούσαν έναν «εξωδικαστικό συμβιβασμό» μέσω δωροδοκίας.

Δικαστής στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Zarrab χρησιμοποιεί τον πλούτο του όχι μόνο  «για να αγοράσει διάφορα σπίτια, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και να αγοράσει πρόσβαση σε διεφθαρμένους πολιτικούς στην Τουρκία».

Η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκαν οι δραστηριότητες του επιχειρηματία ήταν πριν από 4 χρόνια, το 2013, όταν ένα φορτηγό αεροπλάνο λόγω ομίχλης εκτράπηκε στο διεθνές αεροδρόμια της Κωνσταντινουπόλεως και βρέθηκαν 3.000 ράβδοι χρυσού. 

Η Τουρκία τον βοηθούσε αρκετά στο ξέπλυμα των χρημάτων αυτών, και βρίσκονται μπλεγμένοι ακόμη και μέλη της οικογενείας του Ερντογάν (ίσως ο γιος του;). Στην αρχή φυλακίστηκε στην Τουρκία όμως τελικώς (με αδιαφανείς διαδικασίες) αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. 

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από την Αμερική την απελευθέρωση του  Zarrab χωρίς όμως να έχει εισακουστεί. Γιατί όμως να ενδιαφέρεται τόσο πολύ γι’ αυτόν; Ίσως επειδή τους συνέδεε φιλία ή επειδή φοβάται ότι αν μιλήσει, θα τον πάρει κι αυτόν η μπάλα; 

Το σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανικές Αρχές υπονοούν τη σχέση του Zarrab και της οικογενείας του Ερντογάν, κι αυτό τρομάζει πολύ τον Ερντογάν που ήδη οι ΗΠΑ τον έχουν αδειάσει σε γεωπολιτικά θέματα. Εάν αποκαλυφθεί ότι βοηθούσε εμμέσως το Ιράν, η οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πέσει όλη επάνω του…
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: