12 Απριλίου, 2017

Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Απειλητικό tweet Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα Κάτοικοι της Πιονγιάνγκ δεν μοιάζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο όξυνσης της κρίσης μεταξύ της χώρας τους και των ΗΠΑ.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυναν χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, απειλώντας με χρήση πυρηνικών όπλων σε κάθε σημάδι επιθετικότητας, την ώρα που αμερικανικός στόλος κατευθύνεται στον Δυτικό Ειρηνικό.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού κάλεσε την Κίνα να θέσει υπό έλεγχο τον προβληματικό της γείτονα, ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα «ζητάει μπελάδες» και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «λύσουν το πρόβλημα», ακόμη και χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. 

Από τη μεριά του, το Πεκίνο απαγόρευσε χθες σε εμπορικά πλοία της Βόρειας Κορέας να ξεφορτώσουν το κάρβουνο που εξήγαγαν στην Κίνα, σύμφωνα με απόφαση του Πεκίνου για περιστολή των εμπορικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ.

Η ένταση έχει οξυνθεί επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, εν μέσω ανησυχιών ότι το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς του βορρά προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας «Ροντόνγκ Σινμούν» ανέφερε χθες ότι η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε επιθετική κίνηση των ΗΠΑ.

«Ο επαναστατικός ισχυρός μας στρατός παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση των εχθρικών δυνάμεων, με το πυρηνικό μας στόχαστρο να έχει εστιάσει στις αμερικανικές βάσεις εισβολής, όχι μόνο στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, αλλά και στην αμερικανική ενδοχώρα», ανέφερε το πρακτορείο της Πιονγιάνγκ.

Για «μεγαλύτερες προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε χθες ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Κιό Αν, διατάζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να εντείνουν την εποπτεία των βορειοκορεατικών δυνάμεων, διατηρώντας διαρκή επαφή με τον αμερικανικό στόλο. Σύνοδο του Ανώτατου Λαϊκού Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει κάθε έξι μήνες, συγκάλεσε χθες η Βόρεια Κορέα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες των εργασιών της. 

Το Σάββατο, η χώρα θα τιμήσει την 105η επέτειο της γέννησης του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού προέδρου της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Παρατηρητές του σταλινικού καθεστώτος εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής την ημέρα των γενεθλίων του ιδρυτή της χώρας είναι πολύ πιθανή. 

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα, με αφορμή την επέτειο γέννησης του Κιμ, έστειλε στην Πιονγιάνγκ ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, καταδικάζοντας τις μεγάλες δυνάμεις για την επεκτατική πολιτική τους.

«Πρόθεση για εισβολή»
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι η προσέγγιση του αμερικανικού στόλου στην κορεατική χερσόνησο αποδεικνύει την «αμερικανική πρόθεση για εισβολή». 

Το ανακοινωθέν του βορειοκορεατικού υπουργείου λέει: «Ουδέποτε εκλιπαρούμε για ειρήνη, αλλά θα υιοθετήσουμε την πλέον αυστηρή στάση και αντίποινα εναντίον κάθε προβοκάτορα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τη χώρα μας με την ισχύ των όπλων και να διατηρήσουμε τον δρόμο που εμείς χαράξαμε για το μέλλον μας».

Ο αμερικανικός στόλος, υπό το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», μετέβαλε την προγραμματισμένη πορεία του προς την Αυστραλία, για να προσεγγίσει τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και την κορεατική χερσόνησο, ως επίδειξη δύναμης, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι το «Καρλ Βίνσον» και ο στόλος συνοδείας του θα φθάσουν στα νερά ανοικτά της Κορέας σε μία εβδομάδα.

Εικόνες κατασκοπευτικών δορυφόρων έδειξαν μεγάλη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας στο Πουνγκιέ Ρι. Η Πιονγιάνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές, ενισχύοντας σταδιακά τις ικανότητες των κεφαλών, αλλά και των πυραύλων που διαθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: