03 Απριλίου, 2017

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΡΑΜΠ

 

Με συγκρατημένα χαμόγελα υποδέχτηκαν στη Λευκωσία τη στάση της Ουάσινγκτον σε ένα ζήτημα το οποίο έχει επανειλημμένα πυροδοτήσει ένταση με την Τουρκία. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενέργειας,  θα επισκεφτεί την Κύπρο και θα δώσει το παρών στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και EXXONMOBIL.

Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, προχωρώντας παράλληλα ακόμα και σε εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, συνδέεται άμεσα με την οριοθέτηση της θαλάσσιας ΑΟΖ, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Άγκυρα από τη στιγμή που το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

«Είναι γεγονός πως η Ουάσινγκτον προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Παράλληλα, επεσήμανε πως η άφιξη της υφυπουργού στο νησί συνιστά σημαντικότατη εξέλιξη, διότι με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύει και τη στήριξή της σε αυτήν τη συνεργασία, η οποία θα έχει οικονομικά -και όχι μόνο- οφέλη και για τις δύο πλευρές.

«Είναι γεγονός πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κι όλα αυτά ενώ άκαρπες απέβησαν οι νέες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία το δείπνο -για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου- μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: