06 Απριλίου, 2017

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΑΚΟΜΗ

 

Τα χειρότερα για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν θα έρθει από τα μνημόνια, αλλά από την TTIP.

Δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, και τα αρχικά σημαίνουν Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Πρόκειται για μια Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή αυτή της συμφωνίας έχει μελετηθεί από το ελληνικό «Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece» και έτρεξε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και την Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης Alternative Trade Network.

Η έρευνα αυτή κατέληξε σε 10 συμπεράσματα, που θα κάνουν τα μνημόνια να φαίνονται «μικρό» κακό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της μελέτης:

1).Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποφασίζει μόνη της για την πολιτική της στο εμπόριο, καθώς θα δεσμεύεται από τις «υπερεθνικές» συμφωνίας.

2).Ο υπερεθνικός χαρακτήρας της συμφωνίας ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε πολιτική που θα αλλάζει ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, με λίγα λόγια θα είναι αδύνατη η άσκηση εμπορική πολιτική ακόμη και σε «κοινοτικό» επίπεδο.

3).Θα προχωρήσουν υποχρεωτικά οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσίων, στο βωμό της ελεύθερης αγοράς.

4).Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το νερό και η ενέργεια, ενώ η υγεία και η δημόσια ασφάλιση θα «χτυπηθούν» αμέσως μετά.

5).Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πλέον απροστάτευτες στον ανταγωνισμό με τις μεγαλύτερες, ενώ δεν επωφελούνται από την ενιαιοποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων αφού δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο εγχώρια.

6).Από τα 101 Ελληνικά προϊόντα που ανήκουν στην Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (ΠΟΠ) και στην Προστατευμένη Γεωγραφική  Ένδειξη (ΠΓΕ) μόνο τα 21 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ώστε να μπουν στο νέο κατάλογο.

7).Με την δικαιολογία των «περιττών εξόδων» θα πληγούν εργασιακά κεκτημένα, συνεχίζοντας το έργο των «μνημονίων».

8).Το φυσικό περιβάλλον θα πληγεί στο όνομα της ανάπτυξης, με τις πολυεθνικές να μπορούν να λεηλατούν χωρίς νομική προστασία τους δυσικούς πόρους (στην Ελλάδα βέβαια έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να μην μπορείς να το εκμεταλευτείς).

9).Θα αρθούν απαγορεύσεις σε φυτοφάρμακα και χημικά προϊόντα που στην Αμερική χρησιμοποιούνται κατά κόρον, ενώ θα τροποποιηθούν και οι κανονισμοί περί της εισαγωγής Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, δηλαδή προϊόντων κλωνοποιήσεως.

10).Τέλος, δεν θα υπάρχουν προβλέψεις για διορθωτικές κινήσεις σε κάθε χώρα, λόγω του «υπερεθνικού» χαρακτήρα της συμφωνίας, και στο όνομα της ελεύθερης αγοράς.

Με λίγα λόγια η παγκοσμιοποίηση υπό τον μανδύα του εμπορίου, για άλλη μια φορά προσπαθεί να επιβληθεί στις κοινωνίες, με τις πολυεθνικές εταιρίες να κάνουν ότι θέλουν τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: