21 Απριλίου, 2017

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΤΔ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  

Τη θέση ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επαναρχίσει ο διάλογος, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη αργά το απόγεμα στο Προεδρικό. 

Συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών. Από την πλευρά του ο κ. Άιντα ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανέναρξη των συνομιλιών μέσα στο Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε αυτά που είπε και σήμερα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος.

Καθότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών αλλά ο κ. Ακιντζί». Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε». 

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του ΓΓ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο». 

Κληθείς να πει κατά πόσο επιμένει στους όρους που έχει θέσει ο κ. Ακιντζί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ούτε λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι.

Το θέμα είναι ότι ήμασταν σε μια διαδικασία εδώ και 20 μήνες η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα. Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν αποχώρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχώρησε ο κ. Ακιντζί». 

Ερωτηθείς τι εννοεί ο κ. Άιντα όταν δηλώνει πως υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος. Σήμερα είδε τον κ. Ακιντζί, το απόγευμα είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα γίνεται μια προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ».
 
«Επειδή γράφτηκαν κάποια πράγματα στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον κ. Άιντα και ο κ. Άιντα απάντησε ξεκάθαρα ότι ούτε επιζητεί ρόλο επιδιαιτητή ούτε ρόλο μεσολαβητή υπό την έννοια του να δίνει προτάσεις, ούτε επιζητεί να αλλάξει αυτή η διαδικασία που είναι εντελώς κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες και αυτό είναι ξεκάθαρο». 

Σε ερώτηση τι εννοεί ο κ. Άιντε ότι υπάρχουν ιδέες για τη μεθοδολογία και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «να δούμε τι εννοεί ο κ. Ακιντζί,.

Εκείνο που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρόταση του, τα έχει πει και δημοσίως, για το τρίπτυχο όπου θα συμφωνούμε επί των συγκλίσεων, επί των μεγάλων αποκλίσεων και επί των λιγότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε με αυτή τη μεθοδολογία και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα».

Δηλώσεις Άιντα
Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες εν εξελίξει για το Κυπριακό και δεν θα πάρει πολύ χρόνο πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες σήμερα επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δουλειά να γίνει αλλά «δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναδούμε τους δύο ηγέτες μαζί, αλλά δεν έχω ημερομηνία ούτε νέα για το πότε πώς. Όμως γίνονται προσπάθειες και είναι υποσχόμενες».  Σημείωσε ότι και οι δυο ηγέτες του ανέφεραν ιδέες για το πώς να δομηθεί η συζήτηση όταν υπάρξει επανέναρξη. 

Ξεκαθάρισε ότι «είμαι εναντίον της επιδιαιτησίας, δεν έγινε επί θητείας μου, δεν συμβαίνει και δεν θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι «όταν ήρθα εδώ επέμενα στη σημασία του να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες». 

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ αύριο για την πρόοδο των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους παράγοντες για να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής στήριξης, «διότι η επανένωση της Κύπρου δεν είναι μόνο θέμα των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: