21 Απριλίου, 2017

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους του Καράκας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο το χαρακτήρα εμφύλιας αντιπαράθεσης.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 1000 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ενώ η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015 αλλά έχει τεθεί στην γωνιά από το καθεστώς, ζητά την παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. 

Έχουν περάσει τρία χρόνια ωμής τρομοκρατίας εναλλασσόμενης με λαϊκιστικές καταγγελίες περί αμερικανικού πραξικοπήματος, αθρόες συλλήψεις διαφωνούντων και κατατρομοκράτησης κάθε φωνής που διαφωνεί με το καθεστώς Μαδούρο. 

Τα τρία αυτά χρόνια της κρίσης έχουν συνολικά πέσει νεκροί πάνω από 64 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες.

Και ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον τελευταίο αυτό μήνα το ξετύλιγμα της νέας σύγκρουσης για την Δημοκρατία στη χώρα αυτη της Λατινικής Αμερικής, μόλις προχθές η νέα αντικαθεστωτική διαδήλωση που ονομάσθηκε από τους διοργανωτές της «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» κατέληξε σε νέο αιματοκύλισμα.

Ένας ακόμη 18χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών από τις διαβόητες ομάδες Εθνικής Πολιτοφτυλακής της Βενεζουέλας,  ενώ έχασε τη ζωή της και μία 23χρονη γυναίκα σε πόλη στα σύνορα με την Κολομβία.

Το νέο αιματοκύλισμα στην Βενεζουέλα προκαλεί διεθνή κινητοποίηση . Οπως εχει γινει γνωστό  ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο στις 17 Απριλίου διέταξε την μαζική ενίσχυση της λεγόμενης Εθνικής Πολιτοφυλακής της Βενεζουέλας ώστε να φθάσει στους 500 .000 ενόπλους υποστηρικτές του καθεστώτος στους οποίους η κυβέρνηση έδωσε το επαναστατικό προσονύμιο  « κολεκτίβος ».
  
Διέταξε μάλιστα να να δοθούν όπλα σε όλους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος . Σύμφωνα με τον Ντισντάτο Καμπέλο, αξιωματούχο της κυβέρνησης, 60.000 ένοπλοι πολιτοφύλακες έχουν αναπτυχθεί στο Καράκας από τις 19 Απριλίου ημέρα πραγματοποίησης της μεγάλης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης.

Στις 16:30 της ίδιας ημέρας οι ένοπλοι πολιτοφύλακες ακροβολισμένοι σε επίκαιρα σημεία,  σκοτώνουν με πυροβολισμούς την 23χρονη Πάολα Ραμίρεζ που εκείνη την ώρα φώναζε συνθήματα κατά του καθεστώτος . Αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας ένας πολιτοφύλακας βρήκε το θάνατο στα νότια προάστια του Καράκας

Οι κυβερνήσεις έντεκα χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν με κοινή τους ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση για εκλογές «προκειμένου η Βενεζουέλα να βγει από την κρίση», την ανησυχία τους εκφράζουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ενώ μόλις χθες και στην Αθήνα οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα μετά και τη δολοφονία διαδηλωτών.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της δημοκρατίας στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια.

«Η κυβέρνηση είναι στα τελευταία της. Η κλιμάκωση θα αναγκάσει τον Μαδούρο να πάει σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», διακηρύσει ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Ακόμη και η ημερομηνία της καλούμενης «μητέρας των διαδηλώσεων» δεν ήταν τυχαία, καθώς την περασμένη Τετάρτη ήταν η επέτειος της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την επίσημη άνοδο του Μαδούρο στην προεδρία.

Για τον ίδιο το Μαδούρο οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες αποτελούν απόπειρα πραξικοπήματος πίσω από την οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Η ώρα της μάχης έχει φτάσει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη μοίρα του έθνους μας», διακήρυξε προχθές ο 54χρονος Μαδούρο καλώντας τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα «ενάντια στους προδότες της πατρίδας» και τους « υποκινούμενους πραξικοπηματίες ».

Όσο και εάν ακούγεται εξωφρενικό σε μια χώρα που βιώνει της σοβαρότερη οικονομική – κοινωνική κρίση στην ιστορίας της με το εθνικό σύστημα υγείας να καταρρέει, τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ να μένουν άδεια από βασικά αγαθά, τα έσοδα από το πετρέλαιο να έχουν μειωθεί (από 80 δισ. δολ. το 2013 σε μόλις 20 δισ. δολ. το 2016)… 

Ενώ τα ταμειακά αποθέματα να στερεύουν, το καθεστώς αναζητά τον εχθρό εκτός των πυλών καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν συνδυασμό κρίσεων: Με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 15 ετών (από το πραξικόπημα του 2002 και μετά), αλλά και με τη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου των τελευταίων 23 ετών.

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων και χθες για να διαλύσουν μικρές ομάδες διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Νέα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν στα δυτικά προάστια της πόλης, στις συνοικίες Σάντα Μόνικα και Ελ Παραΐσο, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους με βασικό αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών (οι επόμενες προεδρικές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018).

Το καθεστώς Μαδούρο, ωστόσο, απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και βγαίνει στην αντεπίθεση. Ο ίδιος οΜαδούρο έθεσε από την περασμένη Τρίτη σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και ανακοίνωσε την σύλληψη ακόμη 30 ατόμων τους οποίους εμπλέκει σε επιχείρηση πραξικοπήματος.

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο αναζωπύρωσης της κρίσης στην Βενεζουέλα συνδέεται με την απόφαση του φιλικού προς το καθεστώς Ανωτάτου Δικαστηρίου να «αφαιρέσει» κάθε εξουσία από την εθνοσυνέλευση (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση από το 2015), προκαλώντας σάλο εντός και εκτός των συνόρων.

Η απόφαση αυτή κατέπεσε υπό το βάρος των αντιδράσεων. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, οι Αρχές πήραν την απόφαση προ εβδομάδων να επιβάλουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Ενρίκε Καπρίλες, ποινή αποκλεισμού 15 ετών από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Οι περιφερειακές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2016 δεν έγιναν επίσης με απόφαση των Αρχών, ενώ φρένο μπήκε και στο δημοψήφισμα για την αποπομπή Μαδούρο. Κι όλα αυτά στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Ομως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, σε μία  χώρα όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: