25 Απριλίου, 2017

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Τουρκική ΝΟΤΑΜ την ώρα της τραγωδίας με πρόσφυγες στο Αιγαίο.Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση, ως προς τις διαθέσεις τής απέναντι πλευράς, προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει NOTAM (οδηγία προς ναυτιλλομένους).

Με την οποία αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, την ώρα που οι ελληνικές δυνάμεις έδιναν αγώνα για να αντιμετωπίσουν ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι έσπευσαν κατά την πάγια πρακτική τους να αμφισβητήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης.

«Οι επιχειρήσεις εμπίπτουν στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές», σημειώνουν οι Τούρκοι «απαντώντας» σε προηγούμενη ελληνική NOTAM.

Την ίδια ώρα, νέες προκλητικές δηλώσεις απο πλευράς τουρκικής κυβέρνησης καταδεικνύουν ανοιχτή διεκδίκηση του Αγαθονησίου. Μπορεί τα Δωδεκάνησα να παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Όμως ακριβώς 70 χρόνια μετά, ο τούρκος υπουργός Αμυνας βγήκε ανοιχτά και δηλώνει ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα» ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι.

Ο τούρκος υπουργός Φικρί Ισίκ έκανε αναφορά στον Πάνο Καμμένο και κατήγγειλε την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι την ημέρα του Πάσχα, κάνοντας λόγο για «επίδειξη που απευθύνεται στο ελληνικό ακροατήριο».

Πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο
Μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος όπου νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ) είπε ότι, η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους.

Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Η τραγωδία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 12:00, όταν βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη θάλασσα από πλοίο της Frontex.

Αμέσως άρχισε η επιχείρηση, από θαλάσσης και αέρος, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex με τη συμμετοχή και αλιευτικών σαφών της περιοχής, η οποία συνεχίζεται αφού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Το υπουργείο για το ναυάγιο
Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο ανατολικό Αιγαίο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 πρόσφυγες, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας. 

«Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη».

Τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο».

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

Η Ύπατη Αρμοστία για το ναυάγιο
"Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους παραμένει πολύ πιθανό", ανέφερε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα.

Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Η ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, συνεχίζουν την έρευνα για περαιτέρω επιζώντες, ενώ τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν προσφέροντας βοήθεια.

 Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

ΚΚΕ: Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος
«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου με γυναικόπαιδα-πρόσφυγες, θύματα των πολέμων, γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, ανοιχτά της Λέσβου.

«Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: