11 Απριλίου, 2017

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

Η Αίγυπτος θρηνεί τα θύματα από τη διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο εκκλησίες των Κοπτών σε Αλεξάνδρεια και Τάντα ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Οι οικογένειες των 17 θυμάτων από την Αλεξάνδρεια, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Μονή του Αγίου Μηνά, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τα φέρετρα, λίγο πριν ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία, είχαν τοποθετηθεί στην πλακόστρωτη αυλή έξω από το μοναστήρι. 

Αστυνομικοί ερευνούσαν όλα τα οχήματα που έμπαιναν στον χώρο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω και δεκάδες άρματα μάχης είχαν πάρει θέση κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την περιοχή με το Κάιρο.

Από το πρωί, έξω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, οι αστυνομικοί φωτογράφιζαν τα κατεστραμμένα καταστήματα. Λίγες μαυροντυμένες γυναίκες που πήγαν στην εκκλησία για τη λειτουργία, χρειάστηκε να δείξουν τις ταυτότητές τους στις δυνάμεις ασφαλείας για να μπορέσουν να περάσουν στο εσωτερικό της. 

"Είμαι πολύ στεναχωρημένη, δεν μπορώ ούτε να μιλήσω", είπε μια 40χρονη. Η έκρηξη, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες έπειτα από μια παρόμοια επίθεση στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 80.

Στην Τάντα, μέλη της κοπτικής κοινότητας εξέφραζαν την οργή τους για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για επικείμενη επίθεση, η αστυνομία δεν τους προστάτευσε. 

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε και εξουδετερώθηκε μια βόμβα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τάντα, απελπισμένοι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούσαν να μπουν μέσα για να αναζητήσουν τους οικείους τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας από την άλλη επιχειρούσαν να τους σταματήσουν. 

"Γιατί μας εμποδίζετε να μπούμε τώρα; Πού ήσασταν όταν συνέβαιναν όλα αυτά;" ακούστηκε να φωνάζει μια γυναίκα. Άλλοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, κάποιοι έκλαιγαν, ενώ πολλές γυναίκες θρηνούσαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: