25 Απριλίου, 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ Ο ΤΡΑΜΠ - Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

 

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συγκάλεσε σύσσωμη τη Γερουσία να παραστεί σε συμβούλιο την Τετάρτη προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση με την Βόρεια Κορέα και τα σχέδιά της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την Τετάρτη οι 100 Γερουσιαστές θα ενημερωθούν από τον υπουργό Ρεξ Τίλερσον και τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την Βόρεια Κορέα και την ηγεσία της.

«Η ασυνήθιστη ενημέρωση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει την απειλή που συνιστά η συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τεχνολογίας πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ».

Τονίζει ο Guardian υπενθυμίζοντας ότι έρχεται μετά την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με πρέσβεις και μέλη των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Δευτέρα όπου τόνισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταματήσουν την πρόοδο της Βόρειας Κορέας.

«Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτο και το συμβούλιο πρέπει να είναι προετοιμασμένο να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Tραμπ στη συνάντηση. «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους», πρόσθεσε.

Από την άλλη διεθνείς αναλυτές, αναφερόμενοι στην απόφαση του Λευκού Οίκου να ενημερώσει τη Γερουσία για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, εξηγούν ότι η ασυνήθιστη αυτή κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα.

Ήδη ο Ντόναλντ Τραμο έχει πραγματοποιήσει πυραυλικό χτύπημα εναντίον στρατιωτικό αεροδρομίου της Συρίας με αφορμή την επίθεση με χημικά στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ενώ λίγο αργότερα εκτόξευσε και τη «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο Κιμ Χονγκ-Κιαν, ο ειδικός απεσταλμένος της Νότιας Κορέας για ζητήματα ειρήνευσης κι ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο, δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συνεργασία της Κίνας και της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ μίλησε στους δημοσιογράφους, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του, από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στο Τόκιο, μετά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις προετοιμασίες που κάνει η Βόρεια Κορέα, σχετικά με τη διενέργεια ενδεχόμενης πυραυλικής ή πυρηνικής δοκιμής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα, έχουν μεταφέρει στρατεύματά τους στα σύνορα ώστε να συγκρατήσουν ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα από τη Βόρεια Κορέα στην περίπτωση ενός αμερικανικού πλήγματος προς την Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα απειλεί ευθέως και με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι διαθέτει τα πυρά που θα μπορούσαν να πλήξουν τον αμερικανικό στόλο.

Σε μία τελευταία κίνηση, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, σε ασκήσεις πυροβολικού μεγάλης κλίμακας τιμώντας τη συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεών της.

Να σημειωθεί πως το πρακτορείο επικαλείται πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για μετακίνηση μονάδων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας. 

Αλλά και για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, γύρω από την Γονσάν που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας. Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: