11 Απριλίου, 2017

ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ

 

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Στοκχόλμη, ένας 39χρονος Ουζμπέκος, ζήτησε την εξαίρεση του δικηγόρου του, ο οποίος είχε διοριστεί αυτεπαγγέλτως από τις αρχές, και την αντικατάστασή του από έναν "σουνίτη μουσουλμάνο" συνήγορο.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, οι αρχές απέρριψαν αυτό το αίτημα. Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, κατηγορείται ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έκλεψε ένα φορτηγό και παρέσυρε με αυτό περίπου 20 πεζούς στην πιο πολυσύχναστη εμπορική αρτηρία της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15.

Συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην κοινότητα Μέρστα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει ομολογήσει την πράξη του και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή σκότωσε "απίστους". Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στις δικαστικές αρχές της Στοκχόλμης, ο διορισμένος συνήγορος Γιόχαν Eρικσον ανέφερε ότι:

Ο πελάτης του τον απέλυσε λέγοντας ότι θέλει να τον υπερασπιστεί "ένας σουνίτης μουσουλμάνος δικηγόρος" γιατί "μόνο ένας δικηγόρος αυτού του θρησκεύματος μπορεί να εκτιμήσει τα συμφέροντά του με τον καλύτερο τρόπο".
  
Η δικαστής Μαλού Λίντμπλομ απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ανεπαρκή την αιτιολόγησή του. Ο Ραχμάτ Ακίλοφ πρόκειται να μεταχθεί αύριο το πρωί ενώπιον δικαστή που θα του απαγγείλει κατηγορία.

Ομολόγησε ο Ουζμπέκος για την επίθεση με το φορτηγό
Ενώ παραμένει υπό κράτηση, ο άνδρας, που ονομάζεται Ραχμάτ Ακίλοφ όπως έγραψε η Expressen και η εφημερίδα Aftonbladet, ο 39χρονος εργάτης ομολόγησε ότι οδηγούσε το φορτηγό που είχε νωρίτερα κλέψει και παρέσυρε με αυτό τουλάχιστον 20 πεζούς στον πεζόδρομο της Στοκχόλμης το απόγευμα της 7ης Απριλίου.

Ο ίδιος είπε ότι είχε επιθεωρήσει πιο πριν την περιοχή. Μια γυναίκα και ένα κορίτσι από τη Σουηδία όπως επίσης ένας Βρετανός και μία Βελγίδα έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ύποπτος δήλωσε στους ερευνητές ότι είναι «ικανοποιημένος με όσα έκανε» κι «ότι ολοκλήρωσε αυτό που ήθελε να ολοκληρώσει».

Σήμερα η σουηδική αστυνομία έκανε γνωστό ότι πρόκειται για «υποστηρικτή των εξτρεμιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο ο σουηδικός Τύπος δεν διευκρίνισε εάν ο Ουζμπέκος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: