26 Απριλίου, 2017

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ

 

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και να αντιπαρατεθεί με τις μεγάλες εταιρείες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για άντληση και εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του τουρκικού Κέντρου Ενεργειακών Στρατηγικών και Πολιτικών ερευνών (TESPAM), Ογκιουζάν Ακιενέρ. Οι δηλώσεις έγιναν στο πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα μ΄ αυτές:

•Απέρριψε τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις της Κύπρου για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαγιάκ ,σύμφωνα με τις οποίες  η Τουρκία θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο το πλοίο MTA Oruc Reis για να πραγματοποιήσει ερευνητικές δραστηριότητες,

•Τα μέτρα που λαμβάνει  η Τουρκία στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη των εγχώριων πόρων της θα αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα. Θα γίνουν σε θαλάσσιους χώρους που παραβιάζονται παράνομα από την Κύπρο.

Ο Akyener εξέφρασε την άποψη ότι οι έρευνες πετρελαίου της Τουρκίας θα επηρεάσουν και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στην Κύπρο αφού, όπως ισχυρίστηκε, είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση για τους Ελληνοκυπρίους. Υποστήριξε επίσης ότι οι ξένες εταιρείες δεν έπρεπε να συνεργάζονται με τους Ελληνοκυπρίους αλλά με την Τουρκία που είναι “η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή”. 

“Οι ξένες εταιρείες πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για εταιρική σχέση με τουρκικές εταιρείες, κάτι που θα ήταν μια πιο κερδοφόρα επιλογή για τους ξένους επενδυτές πολιτικά, οικονομικά και οικονομικά”, δήλωσε επίσης ο Akyener και υπογράμμισε την ανάγκη να δράσει αποφασιστικά η Τουρκία στο μέλλον.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει με το Barbaros να έχει εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει από τις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου,υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Περίπου την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραβίαζε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου,στα οποία όπως φαίνεται από το χάρτη εξακολουθεί να πλέει.

Η τουρκική προκλητικότητα είναι φυσικό να προβληματίζει την Αθήνα. Στο Αιγαίο οι παραβιάσεις αριθμητικά είναι πάρα πολλές. Όπως και οι εμπλοκές που αποτυπώνουν την ένταση των προκλήσεων. Η Κύπρος δεν εξαιρείται από το πεδίο δράσης των Τούρκων. Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο προφανώς δεν γίνονται τυχαία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: