04 Απριλίου, 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΔΡΙΤΗ

 

Μία αναπάντεχη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήρθε από το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στον βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο.

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, που προκάλεσε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαίτηση της Ισπανίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brexit, στο βαθμό που αφορούν το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να συμπεριλάβει στο ανακοινωθέν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, την απαίτηση της Ισπανίας να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε οτιδήποτε αφορά στο καθεστώς του Γιβραλτάρ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση του Φαμπιάν Πικάρντο.

Πρώτου Υπουργού του Γιβραλτάρ, και ταυτόχρονα ανακίνησε τα εθνικιστικά ένστικτα των ακραίων αντιευρωπαϊστών στο Συντηρητικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας.

Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην αρχηγός των Τόριδων, να φθάσει έως του σημείου να εγείρει θέμα υπεράσπισης του Γιβραλτάρ, κάνοντας ευθεία και απροκάλυπτη αναφορά στην στρατιωτική επιχείρηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στα Νησιά Φόκλαντς το 1982.

Η εφημερίδα Daily Telegraph πήγε ακόμη μακρύτερα το θέμα και σε κύριο άρθρο υποστηρίζει πως αν και το Βασιλικό Ναυτικό δεν έχει την τότε ισχύ του, εν τούτοις θα κατατρόπωνε άνετα τους Ισπανούς. 

Η βρετανική κυβέρνηση είναι φοβερά ενοχλημένη με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, σε σημείο που ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit, να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταβεί εκτάκτως, αυτή την εβδομάδα, στη Μαδρίτη.

Άσχετα αν νομικό ζήτημα για το Γιβραλτάρ δεν τίθεται, αφού ο Βράχος ανήκει διοικητικά στην Βρετανία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, η εσωτερικής κατανάλωσης ενέργεια της Ισπανίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου στο Λονδίνο για τυχόν αναπάντεχα εμπόδια, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθυστερήσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας Βρετανίας-Ευρωπαικής Ένωσης.    
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση να χορηγηθεί δικαίωμα βέτο στην Ισπανία σχετικά με την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στον βρετανικό θύλακα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ έχει αναδειχθεί σε θέμα τριβής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Λονδίνου-ΕΕ, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ενωση, καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφαρμοσθεί για τον θύλακα του Γιβραλτάρ χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Δημοσίευση σχολίου