05 Απριλίου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

 

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που διακόπηκαν τον Φεβρουάριο, θα επαναληφθούν την Τρίτη 11 Απριλίου, αναφέρει ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Ειντε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και των χωριστών επαφών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που είχε το τελευταίο διάστημα ο ειδικός σύμβουλος τού Αντόνιο Γκουντέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών, μετά την απόφαση της Βουλής για αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950. Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί περιμένει τις εξελίξεις των επομένων ημερών για τροποποίηση από τη Βουλή της σχετικής απόφασης.

«Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 του μήνα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές», αναφέρει ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι ελπίζει πως με τον κ. Ακιντζί, θα επικεντρωθούν σε έναν δημιουργικό διάλογο - και με εποικοδομητικές προτάσεις θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια λύση, που θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου και πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.
 


Δημοσίευση σχολίου