19 Απριλίου, 2017

ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Την μεταφορά της διαπραγμάτευσης για την λύση που θα δοθεί στο ελληνικό χρέος από το παρασκήνιο όπου συζητούνταν όλο αυτό το διάστημα στο προσκήνιο θα σηματοδοτήσουν οι συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις επαφές που θα έχει επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ με πολλούς υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσει «καθαρές λύσεις» για την Ελλάδα.

Ειδικά στην περίπτωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα η επικεφαλής του ΔΝΤ θα ζητήσει μια συνολική λύση που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν άμεσα αλλά από το 2018 τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να διατρέχουν όλη την διάρκεια μέχρι και την αποπληρωμή του αλλιώς δεν θα γίνουν αποδεκτά. Αυτό το ξεκαθάρισε η κ. Λαγκάρντ και την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις επαφές που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα θα είναι και η δημοσιονομική πορεία της χώρα μετά το 2018. Να καθοριστεί δηλαδή η μεσοπρόθεσμη περίοδος στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι επίσης σημαντική για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα πρέπει να κάνει το ταμείο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα .

Για το ταμείο μια μακρά περίοδος υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι για την Ελλάδα τροχοπέδη για την ανάπτυξη της και θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Μάλιστα έχοντας στοιχεία μόνο για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σήμερα το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την διετία 2017 -2018 κατά περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ. Για το Βερολίνο και τους συμμάχους του όμως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα κάνουν την λύση για το χρέος ποιο συμφέρουσα για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ερωτηματικό παραμένει πάντως ο ρόλος των ΗΠΑ και ειδικότερα αυτός της Κυβέρνησης του κ. Ντόναλτ Τράμπ στο ελληνικό θέμα. Ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε με την θέση ότι η Ελλάδα είναι θέμα της Ευρωζώνης. 

Ωστόσο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών τοποθετούμενος στο θέμα μίλησε για εποικοδομητικό ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό θέμα ενώ σημείωσε ότι και η όποια λύση θα αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ με «ανοιχτό μυαλό». Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστική και η δημόσια συζήτηση που θα έχει η κ. Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στήβεν Μνιούτσιν τo Σάββατο το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον.

Η ελληνική αποστολή, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν συναντήσεις με όλους τους πρωταγωνιστές του ελληνικού θέματος και την κ. Λαγκάρντ και τον κ Μνούτσιν και τον κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: