29 Απριλίου, 2017

ΕΝΟΨΕΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

 

Στο ΑΚΕΛ αναζητούν την κατάλληλη συνταγή με τα συστατικά που θα προσφέρουν και θα προσθέτουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Δεν φαίνεται να βιάζονται αλλά ούτε και να ανησυχούν ιδιαίτερα στο ΑΚΕΛ, καθώς σημαντικά στελέχη εντός του κόμματος, δηλώνουν αποφασισμένα να γίνει μια ορθή και αποτελεσματική επιλογή υποψηφίου, μακριά από επιπολαιότητα και σκοπιμότητες.

Στη συνεδρία της Πέμπτης, η οποία κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών,  το Πολιτικό Γραφείο, αποφάσισε και έθεσε ξεκάθαρα το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα κινηθούν οι διεργασίες εντός του κόμματος, μέχρι και την τελική επικύρωση της υποψηφιότητας για τις Προεδρικές Εκλογές.

Καταληκτική προθεσμία θα είναι οι αρχές Ιουλίου, όπου η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος θα κληθεί να επικυρώσει την όποια υποψηφιότητα τεθεί στο τραπέζι, ως ο εκλεκτός/η του ΑΚΕΛ. 

Τα επόμενα βήματα
Η συνεδρία της Πέμπτης, σηματοδότησε την έναρξη των ζυμώσεων και των επαφών, σε σχέση με την αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου, τόσο από την άποψη του προσωπικού προφίλ όσο και σε επίπεδο πολιτικών θέσεων.

Όπως αρμοδίως πληροφορήθηκε το Sigmalive, στόχος είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έχει αρμοδιότητα να συζητήσει πολιτικό πλαίσιο και ονόματα, μέχρι τα μέσα του Μάη.

Ακολούθως μέχρι τέλος Μαΐου στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί και η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, όπου θα τεθούν προς συζήτηση τόσο το πολιτικό πλαίσιο όσο και τα ονόματα, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκεκριμενοποιηθεί πλέον η πολιτική πρόταση του κόμματος προς τις ομάδες βάσης.

Εντός Ιουνίου και για περίπου ένα μήνα θα συζητηθεί η πρόταση Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, εντός των κομματικών ομάδων βάσης. 

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι, περί τα τέλη Ιουνίου περίπου, τα συλλογικά όργανα θα επανέλθουν για αξιολόγηση απόψεων και θέσεων, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η πρόταση που θα τεθεί προς επικύρωση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, στις αρχές Ιουλίου.

Η επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός της πρώτης εβδομάδας του Μάη λόγω απουσίας Άντρου Κυπριανού στην Κούβα. 

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ βρίσκεται ήδη στην Κούβα και αναμένεται να επιστρέψει την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαΐου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η επόμενη συνεδρία να πραγματοποιηθεί αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. 

Στο μεσοδιάστημα δεν αποκλείεται η Γραμματεία του κόμματος να μελετήσει το ενδεχόμενο βολιδοσκόπησης συγκεκριμένων προσωπικοτήτων για να διαφανεί κατά πόσο ενδιαφέρονται ή όχι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως υποψήφιοι του ΑΚΕΛ. 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, συζήτηση επί συγκεκριμένων ονομάτων, αναμένεται να γίνει μεταξύ μιας πολύ κλειστής και συγκεκριμένης ομάδας ηγετικών στελεχών του κόμματος, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και των προσπαθειών. 

Δεν συζητήθηκαν ονόματα στη συνεδρία της Πέμπτης
Όλα συγκλίνουν στο ότι στη συνεδρία της Πέμπτης, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου δεν μπήκαν σε ονοματολογία, συζήτησαν ωστόσο συγκεκριμένα πολιτικά σενάρια, που στο βάθος φωτογραφίζουν συγκεκριμένες προσωπικότητες.

Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι δεν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, ωστόσο το Sigmalive είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έγινε μια αναφορά στη δημοσκόπηση η οποία ολοκληρώθηκε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, το προηγούμενο διάστημα.  

Πληροφορίες που φέρουν νέα δημοσκόπηση να βρίσκεται στα σκαριά με πιο συγκεκριμένες επιλογές ατόμων, διαψεύδονται, καθώς δεν θεωρείται χρήσιμο τη δεδομένη στιγμή και χωρίς να έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ονόματα, να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Πηγές εντός ΑΚΕΛ, δεν έκρυψαν, ωστόσο, ότι ενδεχομένως μια δημοσκόπηση σε σχέση με ποιοτικά στοιχεία να ήταν χρήσιμη στη διαδικασία προς την τελική επιλογή. 

Ευρείας αποδοχής υποψήφιος
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει στην συνεδρία, είναι ότι επιδίωξη του ΑΚΕΛ, είναι να βρεθεί μια υποψηφιότητα ευρείας αποδοχής, γεγονός που ερμηνεύεται από στελέχη εντός του κόμματος, ως κάποιος που να συσπειρώνει το κομματικό ακροατήριο αλλά ταυτόχρονα να έχει το προφίλ ανθρώπου που να δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Θεωρείται κομβικό το να μπορεί να προκριθεί στο δεύτερο γύρο αλλά την ίδια ώρα να μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ως μια υποψηφιότητα ευθύνης και σοβαρότητας. Ένα άτομο που να είναι κοντά στο ΑΚΕΛ, αλλά όχι κατ' ανάγκη ηγετικό στέλεχος ή μέλος στα συλλογικά όργανα, τη δεδομένη χρονική περίοδο. 

Να είναι άτομο το οποίο να συμφωνεί με το στόχο της λύσης του Κυπριακού αλλά όχι κατ' ανάγκη με την τακτική. Στην κοινωνική και οικονομική πολιτική να είναι άτομο που να ασπάζεται τη θέση ότι πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά οι αριθμοί. 

 Άτομο που να έχει θέσεις και άποψη σε σχέση το πως θα παταχθεί αποτελεσματικά η διαπλοκή και η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί από τώρα το ενδεχόμενο ο υποψήφιος να μην είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόσωπο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, σε επικοινωνία που είχε με το Sigmalive, εξέφρασε τη θέση ότι διάφορα ονόματα τα οποία έχουν ακουστεί ΄και έχουν γραφτεί και είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα, είτε ανήκαν σε άλλα κόμματα, ενδεχομένως να μην αποτελούν τις πρωταρχικές επιλογές ενόψει Προεδρικών Εκλογών. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: