25 Απριλίου, 2017

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Βενεζουέλας, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση του προέδρου Μαδούρο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μαδούρο λόγω των χαμηλών πτήσεων του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές έχουν επηρεάσει ανεπανόρθωτα το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών​

Οι οδομαχίες μαίνονται στους δρόμους, με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να συγκρούονται σώμα με σώμα με εξαγριωμένους διαδηλωτές. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 26, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για χρήση πραγματικών πυρών και από τις δύο πλευρές. 

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα, την ώρα που άγρια επεισόδια μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένων με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, και διαδηλωτών με πέτρες και μολότοφ συνεχίζονται πλέον σε ημερήσια βάση.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μαδούρο λόγω των χαμηλών πτήσεων του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές έχουν επηρεάσει ανεπανόρθωτα το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών πάνω στο οποίο βασίστηκε για χρόνια η πολιτική τόσο του τωρινού προέδρου όσο και του προκατόχου του, Τσάβες.

Πλέον, εκατ. πολίτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα βασικά, την ώρα που στη μαύρη αγορά οι επιτήδειοι κάνουν χρυσές δουλειές, από τη στιγμή που τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια λόγω των ελάχιστων εισαγωγών.

Επιπλέον, το καθημερινό πλιάτσικο -ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες- αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους «πονοκεφάλους» για τις Αρχές.

Σε μια κίνηση απελπισίας ο Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ξεκόβοντας ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι βίαιες διαδηλώσεις εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα από την έναρξή τους, με κατοίκους να επιχειρούν να καταλάβουν με ειρηνικό τρόπο κτήρια και δημόσιους χώρους, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση για πρώιμες εκλογές.

Αυξάνονται οι νεκροί
Ένας υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην περιφέρεια Μέριδα των Άνδεων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Ενώ άλλος ένας άνδρας στην ίδια περιοχή τραυματίστηκε από σφαίρα και εγκαταλείφθηκε ετοιμοθάνατος, σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο (ombudsman) Τάρεκ Σαμπ. Τουλάχιστον 10 άτομα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια νυκτερινών λεηλασιών.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι προετοιμάζουν βίαιο πραξικόπημα με τη συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως δικτάτορα που καταπιέζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις.

 Περισσότερα από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις, ενώ 636 εξ αυτών βρίσκονταν ακόμα υπό κράτηση χθες, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ.

Αντιμέτωπος με πίεση από το εξωτερικό να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν, ο Μαδούρο έχει καλέσει αντ’ αυτού για τοπικές εκλογές -στις περιφέρειες-, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2016.

Ο Διοσδάδο Καβέγιο, ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις περιφερειακές εκλογές. 

Δεν υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να διεξαχθούν νωρίτερα - όπως απαιτεί η αντιπολίτευση - οι επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2018.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: