18 Απριλίου, 2017

ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ, την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας ούτως ώστε να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Μιλώντας στην Telegraph, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ επέμεινε πως δεν έχει τεθεί κάποια απόφαση για δανειοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπόψη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι το οποίο θα προκαλούσε μια «πολύ ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του».

Η Ελλάδα πληρώνει από το 2012 την Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλές σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο κ. Κιμ χαρακτήρισε ως «πρόωρη» οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κάποιο μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Επίσημες συζητήσεις για δάνειο προς την Αθήνα είναι απίθανο να λάβουν χώρα έως ότου η Ελλάδα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι, σημείωσε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς», συμπληρώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ καθώς και φτωχότερες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε.

Ο κ. Κιμ συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ, τόνισε.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: