19 Απριλίου, 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

 

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στην Κύπρο λόγω της επικείμενης εξορύξεως φυσικού αερίου, για το οποίο η Άγκυρα ζητάει μερίδιο. Αυτή την φορά, το Τουρκικό πλοίο Barbaros έφτασε σε απόσταση 80 χλμ. από την Πάφο για να βυθίσει συσκευή.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίασε το περιστατικό λέγοντας ότι «Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο παιγνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και τόνισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά σε ό,τι έχει σχεδιάσει.

Πάντως, πολλοί ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι μακριά και γι' αυτό θα πρέπει και η Ελλάδα και η Κύπρος να είναι πολύ προσεκτικές το επόμενο διάστημα. Διακεκριμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο «σουλτάνος» θα επιχειρήσει να εξαγάγει την τουρκική κρίση – Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Θράκη

«Θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα στο Αιγαίο φέρεται να επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να ενισχύσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο «σουλτάνος», μετά την «πύρρειο» νίκη του θα επιχειρήσει να εμπλακεί πιο ενεργά στο νέο γεωπολιτικό status που γεννιέται εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βάζοντας προφανώς στο στόχαστρο το Αιγαίο, τη Θράκη, αλλά και την Κύπρο.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες, Ιωάννης Μάζης και Αγγελος Συρίγος αποκρυπτογράφησαν τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στον realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης απαντώντας στο ερώτημα αν η εσωτερική κρίση μπορεί να οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο στην εξαγωγή της και στο Αιγαίο είπε:

«Πιστεύω ότι θα αναγκαστεί για λόγους συσπείρωσης, όσων περισσότερων στοιχείων και για λόγους συγκράτησης της ακροδεξιάς, την οποία έχει προσεταιριστεί, να το κάνει. Η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη, εν εγρηγόρσει και πιστεύω πως είναι, ούτως ώστε κάτι τέτοιο να μην έχει συνέπειες οδυνηρές και για μας. Αυτό βεβαίως τον φέρνει απέναντι στη Δύση, τον φέρνει απέναντι στις ΗΠΑ, απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να τον χαρακτηρίσω τον κ. Ερντογάν, στο θέμα της εξωτερικής του πολιτικής, ως εκείνους τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες του τάγματος του μυστικιστικού των μεβλεβί, οι οποίοι περιστρέφονται συνεχώς, δεν έχουν μία σταθερή θέση. Με τη μία παλάμη δείχνουν τον ουρανό και με την άλλη τη γη.

Αυτό βεβαίως προκαλεί έκσταση σε ότι αφορά το μυστικιστικό αυτό τάγμα, αλλά στην πολιτική δεν χρειάζεται ούτε έκσταση ούτε ζάλη. Και φοβούμαι ότι ο κ. Ερντογάν με τον τρόπο που πολιτεύεται προς το εξωτερικό έχει χάσει την αξιοπιστία του προς όλες εκείνες τις πλευρές οι οποίες θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν συμμάχου τους».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση της ρητορείας του σε σχέση με την Ελλάδα ή θα παραμείνει σε υψηλούς τόνους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημά μας το άμεσο που θα αντιμετωπίσουμε ως ελληνισμός, εννοώ Ελλάδα και Κύπρος, θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Εκεί οι Τούρκοι έχουν “κατεβάσει” ερευνητικό σκάφος και μάλιστα ένα ερευνητικό σκάφος που έχει εμπειρία γιατί δεν έχει τουρκικό, έχει νορβηγικό πλήρωμα, το Barbaros, το οποίο βρίσκεται ήδη απέναντι από την Κύπρο και ετοιμάζεται να κάνει έρευνες νοτίως του νησιού για να αποτρέψει την Exon Mobil, την ΕΝΙ, την Total και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες να κάνουν έρευνες».

Δημοσίευση σχολίου