12 Απριλίου, 2017

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

 

Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή του Σαρανταρίου Όρους, στα βοριοδυτικά της Βιβλικής πόλεως Ιεριχούς, βρίσκεται σε υψόμετρο 492 μέτρα από την επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας  και 98 μέτρα από την επιφάνεια της Μεσογείου.

Είναι το σημείο όπου ο Χριστός μας πειράσθηκε από τον Διάβολο ως περιγράφεται υπό του Ευαγγελιστού Λουκά στο δ' κεφάλαιο του ομωνύμου Ευαγγελίου (Λουκ. 4,1-13).

Αν αποφασίσεις να μεταφερθείς εκεί με το τελεφερίκ που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί εκεί, θα δεις από ψηλά το σημείο όπου κάποτε υψώνονταν τα βιβλικά τείχη της πόλεως Ιεριχούς.

Η καταστροφή της οποίας περιγράφεται στο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου Ιησούς του Ναυή, του διαδόχου του θρυλικού Προφήτου Μωυσέως στην ηγεσία του Ισραήλ. Από το μικρό μπαλκόνι της μονής η εκπληκτική θέα τρομάζει μιας και το ύψος είναι ιλιγγιώδες...

Τελευταίος προορισμός, η Αγία Βηθλεέμ ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας. Η αρχαία προφητεία του Προφήτου Μιχαία  επαληθεύεται επτά περίπου αιώνες μετά την εξαγγελία της:

''κα σ Βηθλεμ, γ ούδα, οδαμς λαχίστη ε ν τος γεμόσι ούδα· κ σο γρ ξελεύσεται γούμενος, στις ποιμανε τν λαόν μου τν σραήλ'' (Μιχ. ε',1). Πριν από την επίσκεψη μας στην Βηθλεέμ φθάνουμε στην Μονή των ποιμένων στην κωμόπολη του Μπετσαχούρ. 

Η αρχική Μονή των ποιμένων, κτίσθηκε τον έκτο μετά Χριστόν αιώνα επί του σπηλαίου όπου βρίσκονται και οι τάφοι των ποιμένων. Εκεί, οι καθάριες αυτές ψυχές των απλοϊκών βοσκών, δέχτηκαν την χαρμόσυνη αναγγελία:

''Κα δο γγελος Κυρου πστη ατος κα δξα Κυρου περιλαμψεν ατος, κα φοβθησαν φβον μγαν.

Κα επεν ατος  γγελος· μ φοβεσθε· δο γρ εαγγελζομαι μν χαρν μεγλην, τις σται παντ τ λα, τι τχθη μν σμερον σωτρ, ς στι Χριστς Κριος, ν πλει Δαυίδ. ''( Λουκ.2, 9-11). 

Πορευόμεθα προς την Αγία Βηθλεέμ με την μεγαλοπρεπή Βασιλική της, την οποία επίσης έκτισε η Ευεργέτιδα της Χριστιανοσύνης Αγία Ελένη η Ισαπόστολος και βασιλομήτωρ.

Ένας μεγαλοπρεπής Ναός με μια πολύ μικρή είσοδο από την οποίαν εισέρχονται πάντες μέσα στο Ναό. Για να μπεις εκεί πρέπει να σκύψεις το κεφάλι σου όποιος και αν είσαι, βασιλεύς η στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, επιφανής ή αφανής! Θα σκύψεις το κεφάλι σου μπροστά στον Βασιλέα των Βασιλέων...  

Φθάνοντας μέσα στο σπήλαιο προσεγγίζεις το σημείο όπου ο Θεός έγινε άνθρωπος ώστε να ξαναγίνει ο άνθρωπος Θεός... Αν κλείσεις τα μάτια, θα δεις τους μάγους εξ' ανατολών να φθάνουν εκεί στο τέλος της δικής τους αναζήτησης...

Μας έρχεται αυθόρμητα στο νου, το κάθισμα του Όρθρου των Χριστουγέννων, που κάθε χρόνο με λαχτάρα το ακούω φέρνοντας στην μνήμη μου τούτο το σημείο της γης!

''Δεύτε ίδωμεν πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός, ακολουθήσωμεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ, μετά τών Μάγων Ανατολής τών Βασιλέων. Άγγελοι υμνούσιν, ακαταπαύστως εκεί. Ποιμένες αγραυλούσιν, ωδήν επάξιον, Δόξα εν υψίστοις λέγοντες, τώ σήμερον εν Σπηλαίω τεχθέντι, εκ τής Παρθένου, καί Θεοτόκου, εν Βηθλεέμ τής Ιουδαίας''. 

Σε αυτόν τον ευμεγέθη Ναό, φυλάσσεται η δεύτερη πολυσήμαντη Εικόνα της Θεοτόκου μετά την Ιεροσολυμίτισσα της Γεσθημανής, η επονομαζόμενη Βηθλεεμίτισσα. Σε παρακείμενο σπήλαιο βλέπεις και τους τάφους όπου βρέθηκαν υπολείμματα λειψάνων των σφαγιασθέντων νηπίων...

''Τότε ρδης δν τι νεπαίχθη π τν μάγων, θυμώθη λίαν, κα ποστείλας νελε πάντας τος παδας τος ν Βηθλεμ κα ν πσι τος ρίοις ατς π διετος κα κατωτέρω, κατ τν χρόνον ν κρίβωσε παρ τν μάγων. τότε πληρώθη τ ηθν π ερεμίου το προφήτου λέγοντος·

Φων ν αμ κούσθη, θρνος κα κλαυθμς κα δυρμς πολύς· αχλ κλαίουσα τ τέκνα ατς, κα οκ θελε παρακληθναι, τι οκ εσίν'' ( Μτθ. 2, 16-18).

Μια μεγάλη εικόνα αναπαριστά την φρικτή αυτή στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας... Αναχωρώντας  από την Βηθλεέμ και οδεύοντας προς τα Ιεροσόλυμα από εκεί ξανά για την πόλη του Τελ Αβίβ απ' όπου θα αποχαιρετίσουμε την Αγία γη.

Τέλος οι προσκύνηται ζούν στιγμές ευλογίας, συγκίνησης και δέους μπροστά σε όσα θα δουν και θα ακούσουν. Περπατούν στους ίδιους τόπου που περπάτησε ο Χριστός.

Ο προσκυνητής των Αγίων Τόπων, περπατώντας εκεί αισθάνεται πως στην ζωή του δεν είναι μόνος! Έχει κοντά του Τον Θεό...

Τελικά, αυτό που είπε κάποιος είναι αληθές: όποιος επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, φεύγοντας από εκεί, ένα πράγμα έχει στο νου του. Πότε θα καταφέρει να επιστρέψει και πάλι...Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΡΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: