03 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (3/4/2017)

 

Ελλάδα:Ο 42χρονος που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο για την άγρια επίθεση κατά του 24χρονου φοιτητή κοντά στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σήμερα, Δευτέρα, απολογείται για τον ξυλοδαρμό του 24χρονου.

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού Γραφείου Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών, που έθεσε σε λειτουργία η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ήδη έχουν εξυπηρετηθεί 303 πολίτες. Σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη δύο γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά.

Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που έχουν εμπορική δραστηριότητα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας.

Τέσσερις ημέρες πριν από το Eurogroup της Μάλτας, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Η κυβέρνηση διά του Δ.Τζανακόπουλου προανήγγειλε εξελίξεις, ωστόσο, το ΔΝΤ εμμένει στην εφαρμογή των δημοσιονομικών το 2019. Νέα (πιθανή) ημερομηνία: 22 Μαΐου.

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το δείπνο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κόσμος:Ο Λένιν Μορένο, πολιτικός διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, ωστόσο, το οριακό αποτέλεσμα της κάλπης σε συνδυασμό με τα exit polls έφεραν καταγγελίες από πλευράς του ηττημένου για νοθεία. Ανακούφιση και για τον Τζούλιαν Άσανζ.

Ο απολογισμός των νεκρών από την κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα αυξήθηκε σε 254, μεταξύ τους 43 παιδιά, έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Στο Ιράκ βρίσκεται ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια, όπως φέρεται να δήλωσε, την κατάσταση στη χώρα. Μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ έφτασε στη Βαγδάτη και ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του αμερικανικού.

Λίγες μέρες προτού συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ πέταξε ακόμα μία «βόμβα». Όχι σε σχέση με τις δύσκολες διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά σε σχέση με τη Βόρειο Κορέα. «Οι ΗΠΑ θα λύσουν την πυρηνική απειλή της Β.Κορέας με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας» είπε.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων μετά το ναυάγιο του φορτηγού με σημαία Ν.Κορέας στο Νότιο Ατλαντικό, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Ουρουγουάης. Δύο ναυτικοί έχουν διασωθεί, ενώ αναζητούνται άλλα 22 άτομα.

Οικονομία:Νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Κατώτατες συντάξεις χαμηλότερες από 200 ευρώ φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου, η εφαρμογή του οποίου -όσον αφορά την καταβολή των νέων συντάξεων- αρχίζει εντός του Απριλίου, με ένα έτος καθυστέρηση. Λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, οι νέες συντάξεις (Μάιος 2016 και μετά) θα είναι μειωμένες έως 30%.

Στο σφυρί και τα νερά της ΔΕΗ βγάζει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, παρά το επιχείρημα που προτάσσει ότι πέτυχε τα υδροηλεκτρικά να μείνουν εκτός συμφωνίας, αποδεχόμενη μόνο την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων στον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Το 2018 αναμένεται να μπουν τα γεωτρύπανα στον Πατραϊκό προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αναζήτησης υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να πάρουν θέση διεθνείς και εγχώριοι κολοσσοί.

Αθλητισμός:Ο Μάρκους Μπεργκ είναι «σεληνιασμένος» κι αυτό το δείχνουν και τα νούμερα του Σουηδού στράικερ το τελευταίο διάστημα. Στα 8 τελευταία ματς που έχει αγωνιστεί ο Σουηδός (συμπεριλαμβανομένου και αυτού με την εθνική ομάδα της πατρίδας του) έχει σκοράρει στα 7 μετρώντας συνολικά 12 τέρματα.

Το μόνο ματς που δε βρήκε δίχτυα ήταν αυτό με τη Ξάνθη στα Πηγάδια, όπου οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 0-1. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής της Super League με 3-2 επί της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με το γκολ του Μπεργκ στο 89΄. Η εξαιρετική ΑΕΚ του β΄ μέρους κατάφερε να ισοφαρίσει προσωρινά σε 2-2 τον εντυπωσιακό Παναθηναϊκό του πρώτου 45λεπτου.

Κλωναρίδης και Μπεργκ έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στο «τριφύλλι» (24΄, 27΄), αλλά στην επανάληψη οι Χριστοδουλόπουλος (63΄πεν.) και Πέκχαρτ (77΄) έφεραν το ματς στα ίσια. Με γκολ του Μάρκους Μπεργκ στο 90' ο Παναθηναϊκός ήταν ο θριαμβευτής του ντέρμπι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ (ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 2-3). 

Οι Πράσινοι προηγήθηκαν με 2-0, η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά ο Μπεργκ «χτύπησε» και στο τελευταίο λεπτό δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής της Super League. Ο ΠΑΟΚ νίκησε δύσκολα στην Τούμπα τη Λάρισα (ΠΑΟΚ - Λάρισα 2-0), ενώ στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της Κυριακής ο Πανιώνιος επικράτησε του Ατρόμητου (Πανιώνιος - Ατρόμητος 2-1) και εξασφάλισε την παρουσία του στα πλέι οφ. 

Μεγάλο «διπλό» του Ηρακλή στην Κέρκυρα (Κέρκυρα - Ηρακλής 0-3), ενώ ισόπαλοι αναδείχθηκαν Παναιτωλικός και Αστέρας στο Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπολης 1-1). Η Λιόν δεν εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική της υπεροχή κι απέτυχε να φύγει με το «διπλό» από την έδρα της Ρεν (1-1). 

«Τρίποντο» για τη Λοριάν, 1-0 την Καέν, χάρη στο οποίο «ξεκόλλησε» από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα του σαμπιονά.  Στην τελευταία θέση έπεσε η Μπαστιά. Στα άλλα δύο παιχνίδια, η Ναντ επικράτησε με 2-1 της Ανζέ. Η Τουλούζ πήρε νίκη μετά από πέντε αγωνιστικές με 1-0 σε βάρος της Μονπελιέ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: