11 Απριλίου, 2017

ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

 

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κύρηξε την Κυριακή την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια με 45 τουλάχιστον νεκρούς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η έκρηξη στην Τάντα, μια πόλη 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), την ώρα που πιστοί προσεύχονταν για την Κυριακή των Βαΐων.

Λίγη ώρα μετά την αιματηρή επίθεση στην Τάντα, έκρηξη σημειώθηκε και σε προαύλιο χώρο εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διπλή αυτή επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο σήμερα, τις «άνανδρες» επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 45 ανθρώπων.

Σε ένα δελτίο τύπου, το Συμβούλιο παρότρυνε όλα τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη συμπόνια τους και απευθύνουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Εύχονται στους τραυματίες την ταχεία και πλήρη ανάρρωσή τους».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία σε κάθε της μορφή συνιστά μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο, ανέφερε στο tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: