29 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (29/4/2017)

 

Ελλάδα:Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ προγραμματίζουν στάσεις εργασίας. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα, ο Προαστιακός και τα πλοία. Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό και το τραμ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου διεξάγεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκλειστικό θέμα την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε επί της ουσίας η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ως σήμερα τζαμί είναι η Αθήνα αναφερει σε σημερινή ανταπόκριση από την Ελλάδα η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Δύο κατηγορίες, που αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δωροδοκία και δωροληψία, απήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη με συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε για την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Κόσμος:Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα ανοιχτά των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ (USGS), ωστόσο οι αρχές της ασιατικής χώρας ανέφεραν ότι δεν έχουν πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, τη νύχτα της Παρασκευής, η οποία σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές ανατινάχθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα υπογραμμίσουν την «ενότητά» τους με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής χωρίς τη Βρετανία που θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Σάββατο, στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες αρχές του ευρωπαϊκού στρατοπέδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Με 87 ψήφους υπέρ και δύο κατά ο Ιλίρ Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η αντιπολίτευση απείχε και πάλι, στην τέταρτη συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου. 

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικές εφημερίδες ότι θα επιθυμούσε την εκλογή του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης θα είναι ένας «ισχυρός πρόεδρος». 

Σε νέα δημοσκόπηση, ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται, αλλά με μειωμένα ποσοστά, ενώ η Λεπέν βλέπει το ποσοστό της να ανεβαίνει.

Οικονομία:Την Τρίτη 2 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Από 1ης Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, υπενθυμίζει ο ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωσή του.

Τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, μέσα στο 2017 να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020, λέει αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Το θέμα της ασυλίας στελεχών του Δημοσίου και τραπεζικών στελεχών για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων προς Δημόσιο και τράπεζες τέθηκε στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση. «Δεν θα υπάρχει αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ» είπε η ίδια πηγή.

Αθλητισμός:Την απόφαση να πουλήσει τη Νότιγχαμ στον Βαγγέλη Μαρινάκη πήρε ο ιδιοκτήτης του αγγλικού συλλόγου, Φαουάζ Αλ Χασάουι. Όπως μετέδωσε το SkySports η συμφωνία είναι οριστική, με τους νομικούς εκπροσώπους να τακτοποιούν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταβίβασης των μετοχών.

Η ΕΠΟ αντέδρασε με δική της ανακοίνωση στα όσα υποστήριζε με επιστολή του για τον διαιτητή Κύζα ο Γιάννης Αλαφούζος πριν από το δεύτερο αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο Σταύρος Τριτσώνης δεν διάβασε ποτέ την επιστολή του Γιάννη Αλαφούζου για τον Γιώργο Κύζα, την παρέδωσε από την πρώτη στιγμή στον προσωρινό πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιάννη Δρόσο, και αυτός την έστειλε πίσω ως απαράδεκτη.

Απίστευτες καταγγελίες πραγματοποίησε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Παναθηναϊκού (νυν μεγαλομέτοχος) εις βάρος του διαιτητή Γιώργου Κύζα, ο οποίος σύμφωνα με την πλευρά των «πράσινων» αλλοίωσε το αποτέλεσμα του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. 

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έφεραν στο φως μία «εμπιστευτική» επιστολή που έστειλε ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος στον πρόεδρο της ΚΕΔ, Σταύρο Τριτσώνη την προπαραμονή του αγώνα, αποκαλύπτοντας πως ο διαιτητής του αγώνα φιλοξενείται από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Στο Βόλο θα διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, όπως ενημέρωσε σήμερα η ΕΠΟ. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στις 6 Μαΐου 2017 με ώρα έναρξης 20:30. Είναι η δεύτερη φορά που το Πανθεσσαλικό, το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, φιλοξενεί τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Η πρώτη ήταν ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, όταν στις 5 Μαϊου 2007 η ΑΕΛ νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το τρόπαιο.

Ο Στίβεν Τζέραρντ επέστρεψε στη Λίβερπουλ, καθώς η μεγάλη δόξα των «κόκκινων» πέρασε στις αρχές Φεβρουαρίου ξανά την πόρτα του προπονητικού κέντρου της διάσημης αγγλικής ομάδας για να ξεκινήσει τη νέα του δουλειά, ως επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Ο θρυλικός άσος τους τελευταίους μήνες έχει ηγετικό ρόλο στη φάση της επαγγελματικής ανάπτυξης των νεαρών ποδοσφαιριστών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: