25 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (25/4/2017)

 

Ελλάδα:Ανεβαίνουν οι τόνοι και βαθαίνει το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει περάσει στην αντεπίθεση έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εκφράζεται από τους Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην ΚΟ του κόμματος σήμερα, Τρίτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τις διαδικασίες διόρθωσης εννέα σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν ατελώς τη σχετική αίτησή τους στις δασικές υπηρεσίες χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης.

Για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως και για την οικονομική κατάσταση της χώρας μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ΕΡΤ. Για την αξιολόγηση, επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμα γνωστά, καθώς «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

Την θλιβερή εμπειρία της καταρράκωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τα χρόνια των μνημονίων, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στους ομολόγους του στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. που γίνεται στην Μπρατισλάβα.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κόσμος:Xώρες-μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη μέλη θα κληθούν να πληρώσουν 60.000 για τον καθένα εξ αυτών εντός μιας πενταετίας, προβλέπει πρόταση της προεδρίας της Μάλτας.

Στη Νότιο Κορέα έφτασε το αμερικανικό υποβρύχιο USS Michigan, γεγονός που ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στη Χερσόνησο, δεδομένου ότι την Τρίτη το καθεστώς της Βορείου Κορέας ενδέχεται να «γιορτάσει» τα 85 χρόνια του Ναυτικού του με εκτόξευση πυραύλου.

Ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της κεντρικής Χιλής σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τσουνάμι.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠA Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος θα παραμείνει για λίγες ημέρες ακόμη σε νοσοκομείο του Χιούστον νοσηλευόμενος με πνευμονία. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, εν όψει της αναμέτρησής της με τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Οικονομία:Οι νέες ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και εκπτώσεις, που αφορούν τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Μετά τον επαναπροσδιορισμό και τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης των εργατικών κατοικιών, παρουσιάστηκαν εκτενώς σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν χθες το βράδυ οι σύλλογοι κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Με αντικείμενο το θέμα της αγοράς ενέργειας, στις 17.00, αρχίζουν εκ νέου σήμερα, Τρίτη, οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στόχος είναι το SLA να έχει οριστικοποιηθεί έως τις 3 Μαΐου και τα μέτρα ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ για το 2019 - 2020 να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου, εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αντιδράσεις προκαλεί η ρύθμιση που μειώνει τις συντάξεις χηρείας. Όπως αναφέρει σε σχετική ερευνά του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μειώσεις ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 οδηγώντας στο περιθώριο της φτώχειας μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία Νομισματικού Ταμείου για τις χώρες της ευρωζώνης που θα αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος ESM, ώστε να μπορούν να διασώζονται χώρες και να μειωθεί ο κίνδυνος από επικίνδυνες κρίσεις χρέους που ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος.

Οι εργαζόμενοι στην Alitalia απέρριψαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας με ειδικό δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η καταμέτρηση βρίσκεται στην τελική της φάση, αλλά το «όχι» έχει ήδη ξεπεράσει το 50%.

Αθλητισμός:Πρόσκαιρος αποδείχθηκε ο περυσινός υποβιβασμός της Νιούκαστλ στην Championship, καθώς ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Premier League. Τα Χανιά νίκησαν 2-1 την Αναγέννηση Καρδίτσας στο Μάλεμε, στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 27η αγωνιστική στη Football League.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με το γκολ του Σταματή στο 32ο λεπτό, οι Θεσσαλοί ισοφάρισαν με τον Κρητικό στο 48΄, ενώ ο ΑΟΧ πήρε τη νίκη και το «τρίποντο» με το τέρμα του Τσουκάνη στο 60΄. Πρόβλημα με τον Ρόναλντ Βάργκας προέκυψε στην ΑΕΚ, 48 ώρες πριν από τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

Ο Νοτιοαμερικανός μέσος υπέστη διάταση στο δεξιό γαστροκνήμιο στο ματς με τον Λεβαδειακό και υποβλήθηκε σε θεραπεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στον αγώνα της Τετάρτης (19:00) να καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη. Αντίθετα, ο Αστριτ Αϊντάρεβιτς μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα μαζί με όλους όσοι δεν έπαιξαν και όλα δείχνουν ότι θα είναι στην αποστολή, η οποία θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος του συνδέσμου Δωδεκανήσου ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει τον ημιτελικό Κυπέλλου της Τετάρτης (26/04, 19:00), μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στη ρεβάνς του 1-2 υπέρ της Ένωσης στο "Γ.Καραϊσκάκης". Στον ημιτελικό της Πέμπτης (27/04, 19:00), μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού στη Τούμπα, διαιτητής ορίστηκε ο Γιώργος Κύζας (Δράμας).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: