24 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (24/4/2017)

 

Ελλάδα:«Eμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού.

Αυτό αποδεικνύει το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, σήμερα το πρωί, στην έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Ικανοποίηση εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα ξεκινήσει η λειτουργία σταθμών διοδίων στην Ιόνια Οδό, και ειδικότερα στο οδικό τμήμα από την παράκαμψη του Αγρινίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Αμφιλοχίας.

Κανονικά εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως τα δρομολόγια είχαν διακοπεί λόγω της σύγκρουσης αμαξοστοιχίας με φορτηγό, που σημειώθηκε στο τμήμα Τιθορέας. Τη στάση του γαλλικού ΚΚ στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον β΄γύρο των προεδρικών στη Γαλλία.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγγου, «αριστερή στάση ευθύνης από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν.»

Κόσμος:«Λυπηρό φιάσκο», «ηθική ήττα»: οι μεγάλες προσωπικότητες των συντηρητικών του Φρανσουά Φιγιόν θρηνούν τον αποκλεισμό της δεξιάς από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958.

O Mανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στις 7 Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Όπως είναι φυσικό, οι ιδέες και τα πολιτικά τους προγράμματα δεν έχουν τίποτα κοινό: ένας ευρωπαϊστής αντιμετωπίζει την υποψήφια που δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά της στην ΕΕ και το ευρώ. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι διαφορές τους...Ο χάρτης που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία. Από το 2012, όταν ο Ολάντ κέρδισε τις εκλογές και το κόμμα στη συνέχεια εξασφάλισε σχεδόν τη συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, πλέον δεν υπάρχει.

Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Εμανουέλ Μακρόν που θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Βέβαιοι για τη νίκη Μακρόν δηλώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος, όπως και των ΗΠΑ, χαιρετίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο αρκετοί αρθρογράφοι επισημαίνουν το υπαρκτό πλέον ζήτημα που προκύπτει από την παρουσία της Μαρίν Λεπέν στη μάχη για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οικονομία:Τα στατιστικά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Το 2010 τα νοικοκυριά εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 100,3 δισ. ευρώ. Πέρυσι δήλωσαν 75,15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μια επταετία «χάθηκαν» εισοδήματα ύψους 25,15 δισ. ευρώ.

Εξπρές διαγραφή χρεών από «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ προβλέπει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όχημα τον νόμο του 2004 και με στόχο την απαλλαγή των αγροτών από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Η πολιτική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και οι μεγάλες ανισότητες αποτελούν κινδύνους που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συνάντηση με τους επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος θα έχει σήμερα στις 13:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν για την Ελλάδα από τις επαφές κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη χρυσή τομή για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία πως, όσο δύσκολες και αν είναι, θα καταλήξουν.

Σε ό,τι αφορά τη β' αξιολόγηση, όλες οι πλευρές ανεβάζουν ταχύτητα για να κλείσει το SLA το πολύ σε 10 ημέρες και η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αθλητισμός: Ο N’Γκολό Καντέ της Τσέλσι, αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία, από την ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών(PFA), προσθέτοντας ένα ακόμα αξιοθαύμαστο κεφάλαιο στην διαδρομή του, αφού πριν από μερικά χρόνια αγωνιζόταν στην έκτη κατηγορία της Γαλλίας.

Το τουρκικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από το χαμό του Τσέχου διεθνή ποδοσφαιριστή της Γκαζιαντέπσπορ Φράντισεκ Ραϊτοράλ, που βρήκε τραγικό τέλος. Ο παίκτης δεν εμφανίστηκε στην κυριακάτικη προπόνηση της ομάδας του, δεν έδωσε καν σημεία ζωής κι αυτό προκάλεσε την περιέργεια των ανθρώπων του συλλόγου.

Ασταμάτητη είναι η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, που εκτός του Τσάμπιονς Λιγκ προελαύνει και στο Championnat. Οι Μονεγάσκοι έφυγαν με πολύ μεγάλη νίκη (2-1) από την έδρα της Λιόν, στο πλαίσιο της 34ης αγωνιστικής κι έφτασαν πάλι στην κορυφή την Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας και παιχνίδι λιγότερο.

Το εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο των Φαλκάο και Εμπαπέ «έκοβε κι έραβε» στο πρώτο ημίχρονο, σκοράροντας τα δύο τέρματα της ομάδας από το πριγκιπάτο, που κατόρθωσε να κρατήσει τη νίκη παρά τη μείωση του σκορ από τους «λιονέ» στην επανάληψη.

Μια συνηθισμένη βραδιά στη... δουλειά ήταν για τη Γιουβέντους ο αγώνας με την Τζένοα στο Τορίνο. Η ομάδα του Μαξ Αλέγκρι «καθάρισε» το παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της Γένοβας από το πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο προηγήθηκε 3-0 και στη συνέχεια έκανε διαχείριση, φτάνοντας με άνεση στο τελικό 4-0 κι ανοίγοντας τη διαφορά από τη δεύτερη Ρόμα στους 11 βαθμούς, με αγώνα περισσότερο. 

«Σκόνταψε» η Νάπολι, στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής στη Serie A, και έχασε έδαφος στη μάχη με τη Ρόμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στη βαθμολογία, αφού έμεινε στο 2-2 στην έδρα της Σασουόλο. Σοκ για τη Μίλαν, η οποία ηττήθηκε στο Μιλάνο από την Εμπολι με 2-1, ενώ η Λάτσιο συνέτριψε με 6-2 την Παλέρμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: