02 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (2/4/2017)

 

Ελλάδα:Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το πρωί της Κυριακής λόγω του ποδηλατικού αγώνα αντοχής «Attica Race». Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Παιδείας.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση της παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών γυναικών. Συμφωνία με τους Θεσμούς εντός του Απριλίου προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΓ εξέφρασε τη στήριξή της στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στους δανειστές. «Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non (απαραίτητη προϋπόθεση).

Για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος κήρυξε την έναρξη επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία».

Κόσμος:Ως φύλακα της ειρήνης παρουσίασε τον εαυτό του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθεια του να πείσει τους Κούρδους στο Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, να ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από ποταμούς λάσπης που έπνιξαν τη νοτιοδυτική Κολομβία. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακάλεσε τις δύο επίμαχες αποφάσεις του με τις οποίες ο πρόεδρος Μαδούρο αναλάμβανε ο ίδιος τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου και ήρθη η ασυλία των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Η Τουρκία κατασκοπεύει πολίτες της σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο μέσω υπαλλήλων σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία, γράφει το SPIEGEL επικαλούμενο διπλωματικές εκθέσεις.

Ο Αγιάντ αλ Τζουμαϊλι, «υπουργός πολέμου» και δεύτερος στην ιεραρχία της διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον αρχηγό του Αμπού Μπακρ αλ Mπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν οι ιρακινές αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή αλ-Κάιμ του Ιράκ.

Οικονομία:Επανέρχεται στο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δηλώνοντας: «Ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών είναι ένα 'στημένος διαγωνισμός', είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα».

Η διαφωνία για τον χρόνο περικοπής των συντάξεων φέρνει νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ για μείωση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020 -όπως ζητεί η κυβέρνηση- ανέβαλε την ανακοίνωση της ημερομηνίας για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Την παράταση καταβολής των εισφορών έτους 2016 για τους ασφαλισμένους του Τομέα π. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, και των εισφορών Β΄εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους των Τομέων π.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και π. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, μέχρι 30/6/2017, χωρίς προσαυξήσεις, ενέκρινε το Διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016, μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Για τις διορθώσεις των αποκλίσεων η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017.

Τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Αθλητισμός:Επιβλητική νίκη με 6-0 σημείωσε η Μπάγερν στο Μόναχο επί της Άουγκσμπουργκ για την 26η αγωνιστική της Bundesliga με χατ-τρικ του Λεβαντόφσκι και διατήρησε την διαφορά των 13 βαθμών από την 2η Λειψία, η οποία με τη σειρά της επικράτησε εύκολα με 4-0 της ουραγού Ντάρμστατ.

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Λάτσιο κατάφερε να περάσει νικηφόρα από την έδρα της Σασουόλο με 2-1, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 30ης αγωνιστικής στη Serie A. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Μπεράρντι στο 26', αλλά οι «πρωτευουσιάνοι» ισοφάρισαν με τον Ιμόμπιλε στο 42' και πέτυχαν την ανατροπή με αυτογκόλ του Ακέρμπι στο 84'.

Ο Ολυμπιακός για ένα ακόμη παιχνίδι... φλέρταρε έντονα με νέα βαθμολογική απώλεια, καθώς οι Πειραιώτες παρά το ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στον πάγκο τους, εμφάνισαν τεράστια αμυντικά προβλήματα στο ματς με τον Πλατανιά στο Καραϊσκάκη που τελικά τους βρήκε νικητές με ανατροπή (2-1).

Στο 41' ο Ρομαό θα μπορούσε να είχε δει την απευθείας κόκκινη κάρτα για άτσαλο μαρκάρισμα με τον αγκώνα στο πρόσωπο του Γιορέντε. Στο 43' ο βοηθός υπέδειξε ετεροχρονισμένα, αλλά ορθά το πέναλτι που δεν είχε δει ο διαιτητής Ζαχαριάδης στο χέρι του Φιγκέιρας και ο Πλατανιάς… πάγωσε το «Καραϊσκάκη».

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά στην επανάληψη και ευτύχησαν να ισοφαρίσουν με τον Μάριν στο 54' με τους Κρητικούς να διαμαρτύρονται για επιθετικό φάουλ του Φορτούνη. Στο 63' ήρθε η ανατροπή του σκορ με τέρμα του Ρομαό, το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα, ενώ στο 70' ο Ανσαριφάρντ είχε σουτ στο δοκάρι.

Το κυριακάτικο ντέρμπι του ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού δεσπόζει στο πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Super League. Ωστόσο, το Σάββατο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το ματς του Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό να κερδίζει τον Πλατανιά με ανατροπή (Ολυμπιακός - Πλατανιάς 2-1) στο ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στον πάγκο των Πειραιωτών. 

Στα Γιάννενα ο ΠΑΣ βρέθηκε πίσω στο σκορ από την Ξάνθη, αλλά κατάφερε να πάρει τον βαθμό στις καθυστερήσεις (ΠΑΣ - Ξάνθη 1-1). Στη Λιβαδειά έγινε ένα ματς... ροντέο με τη Βέροια να ισοφαρίζει, αλλά τον Λεβαδειακό να «χτυπάει» άλλες δυο φορές (Λεβαδειακός - Βέροια 3-1).

Τη μεγαλύτερη έως τώρα έκπληξη στην Premier League έκανε η Κρίσταλ Πάλας, η οποία νίκησε με 2-1 την Τσέλσι μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κι έβαλε «φωτιά» στο πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ, με το οποίο «άνοιξε η αυλαία» της αγωνιστικής, καθώς επιβλήθηκε 3-1 της Έβερτον στο «Άνφιλντ».

Νέα «γκέλα» έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που παραχώρησε «λευκή ισοπαλία» στο «Όλντ Τράφορντ στην Γουέστ Μπρομ κι έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη για το Champions League.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: