21 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (21/4/2017)

 

Ελλάδα:Δυο άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε βάρος προσφύγων στον περιβάλλοντα χώρο του καταυλισμού στη Σούδα της Χίου. Οι δυο συλληφθέντες αναγνωρίσθηκαν από τα θύματά τους, ενώ ένα από αυτά μεταφέρθηκε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο του νησιού.

Την ανάγκη προστασίας της Δημοκρατίας και σθεναρής αντίστασης σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της υπογραμμίζουν τα κόμματα στα μηνύματά τους για την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

«Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Wall Street Journal λίγο πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Κατά 21.037 ή 28,1% αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι του Δημοσίου μέσα σε επτά μήνες (Αύγουστος 2016 - Φεβρουάριος 2017) σημειώνοντας ρεκόρ. Ηδη η ΑΔΕΔΥ έχει καταγγείλει «το πελατειακό - κομματικό κράτος που στήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Δημόσιο».

Το Spiegel Online δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας στην Ελλάδα. Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται η SZ.

Κόσμος: Έναν ακόμη ύποπτο για την επίθεση με εκρηκτικά στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ συνέλαβε η γερμανική αστυνομία. Πρόκειται για έναν 28χρόνο με διπλή υπηκοότητα (γερμανική και ρωσική), ενώ έχει ανακοινωθεί το όνομα του, Σεργκέι Β. Ο ίδιος φέρεται να είχε αγοράσει μετοχές της ομάδας πριν από την επίθεση, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσει κέρδη.

Η πολιτεία του Άρκανσο στις ΗΠΑ εκτελεί τον πρώτο καταδικασμένο σε θάνατο φυλακισμένο, μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για την εκτέλεση του 51 ετών Λέντελ Λι, στις ειδικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η πολιτεία. Ο Λι είχε περάσει περισσότερα από 20 χρόνια στην φυλακή, με τους δικηγόρους του να έχουν κάνει προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια, αναβάλλοντας τη διαδικασία εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση.

Γνωστός για την ριζοσπαστικοποίησή του ήταν στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας ο ένοπλος δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι. Είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό αστυνομικών το 2001. Κι άλλους πιθανούς δράστες αναζητούν οι Αρχές. «Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ.

Περισσότεροι και πλουσιότεροι: οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι επωφελούνται από την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας και κυρίως από τις κεφαλαιαγορές της, σύμφωνα με τον ετήσιο «κατάλογο» των ρώσων κροίσων που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Forbes.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σε ένοπλο περιστατικό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός. Η ISIS διεκδικεί την ευθύνη για την επίθεση. Σίγουρος ότι το περιστατικό είχε σχέση με τρομοκρατία δηλώνει ο Φρ.Ολάντ που συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής.

Οικονομία:Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Μαΐου εξέφρασε την Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» δήλωσε ο Β.Σόιμπλε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και αν κάνει «το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν».

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τάση με τον βασικό πληθωρισμό επιτέλους να αυξάνεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Ωστόσο, τονίζουν, η ανοδική αυτή τάση συνεχίζει να απειλείται από τον προστατευτισμό στο εμπόριο.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στα 295 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,85 δισ. ευρώ το α΄τρίμηνο 2016. Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο το α' τρίμηνο ανήλθαν σε 432 εκατ. ευρώ.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, καθώς και στελεχών των δύο τραπεζών για ενέργειες που έβλαψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων το 2009.

Αθλητισμός:Τεράστια πρόκριση στους ημιτελικούς του Europa League, με βάση την εξέλιξη του ματς, πήρε ο Άγιαξ στο Γκελζενκίρχεν απέναντι στη Σάλκε, αν και ηττήθηκε με 1-3 στην παράταση. Το έξτρα ημίωρο χρειάστηκε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να πάρει το «εισιτήριο» για την τετράδα, με 2-1, επί της Άντερλεχτ. 

Πρόκριση και της Θέλτα που μετά το 3-2 στην έδρα της, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Γκενκ. Στα πέναλτι με 7-6 προκρίθηκε η Λιόν μέσα στην Τουρκία, αφού έχασε με 2-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, όσο είχε κερδίσει στη Γαλλία την Μπεσίκτας.

Ο Θανάσης Τζήλος από το σύνδεσμο Λάρισας ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 29η αγωνιστική της Super League. Τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά στην Κρήτη θα «σφυρίξει» ο Αριστείδης Βάτσιος από το σύνδεσμο Δυτικής Αττικής, ο Δημήτρης Καραντώνης (Ημαθίας) θα είναι ο διαιτητής στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο, ενώ ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας) θα είναι ο διαιτητής στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά.

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να προκύψουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά τη Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (21/4). Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο Γιάννης Αλαφούζος θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, λόγω φόρτου εργασίας και η προεδρία της ΠΑΕ θα περάσει στον έμπειρο παράγοντα, Μάνο Μαυροκουκουλάκη.

Με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Σεμπάστιαν Λέτο για τη φάση που έφτυσε τον Πέτρο Μάνταλο στο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 28η αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ο Αργεντινός απολογήθηκε δια του δικηγόρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Κάρμη, αλλά δεν γλίτωσε την... προβλεπόμενη «καμπάνα» με αποτέλεσμα να χάσει τα δύο προσεχή ματς της ομάδας του με τον Ατρόμητο στο πρωτάθλημα και τη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Αναβλήθηκε για την Παρασκευή στις 14:00 η απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ για τα επεισόδια που συνέβησαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ουσιαστικά το δικαστήριο έκανε αρχικά αποδεκτό το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για αναβολή στην υπόθεση, ώστε να καταστεί και τυπικά εμπρόθεσμη η παρέμβασή του στην εκδίκαση έχοντας νόμιμο συμφέρον σε περίπτωση αφαίρεσης βαθμών από τους Πειραιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: