12 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (12/4/2017)

 

Ελλάδα:Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται προς συζήτηση-ψήφιση οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στις παρεμβάσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Παραδίδεται στην κυκλοφορία η σήραγγα της Κλόκοβας και το οδικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου «Ιονία Οδός» που επεκτείνεται μέχρι το Κεφαλόβρυσο, συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων. Παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για την συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο Accessibility Hackathon, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Παραδόθηκε ο 54χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο συγγενή του στη διάρκεια καυγά για κτηματικές διαφορές στα Ανώγεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνεται στο Ρέθυμνο, συνοδεία αστυνομικών.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στον Βροντάδο, να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία και να πραγματοποιηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου προχώρησε ο αντιδήμαρχος Χίου.

Κόσμος:«Πιθανόν να ψήφιζα Μακρόν. Ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Γερμανών σχετικά με την τριπλή έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Μπορούσια Ντόρτμουντ. 

Στο σημείο εντοπίστηκε επιστολή, η οποία εξετάζεται. Συγγνώμη ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines απολογούμενος για το «πραγματικό τρομακτικό» περιστατικό που έγινε σε αεροσκάφος της εταιρείας, όταν ένας γιατρός σύρθηκε με τη βία έξω από το αεροπλάνο υπεράριθμης πτήσης. 

 Ήταν λάθος, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αναφερόμενος στα όσα είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα σχετικά με τον Χίτλερ και τη μη χρήση χημικών από πλευράς του. Η αναφορά έγινε σε σχέση με τα χημικά του Άσαντ και ασφαλώς προκάλεσε σάλο.

Μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ενέκρινε το ιταλικό κοινοβούλιο, μειώνοντας τον αριθμό των εφέσεων που μπορούν να ασκούνται και επιταχύνοντας τις απελάσεις εκείνων, οι αιτήσεις των οποίων για να τους προσφερθεί διεθνής προστασία απορρίπτονται. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας ότι οι νέες διαδικασίες ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικές και μεροληπτικές.

Οικονομία:Με τη διοίκηση της Fraport συναντάται ο πρωθυπουργός τη Μ.Τετάρτη. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από την υπογραφή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport, η οποία κατέβαλε εφάπαξ 1,234 δισ. ευρώ.

Διασωληνωμένη για αρκετά ακόμη χρόνια θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, αφού η συμφωνία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 υποβιβάζει για άλλη μια φορά τις προοπτικές ανάπτυξης και φέρνει νέες αβεβαιότητες.

Τη διατύπωση αυτή χρησιμοποιεί στο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, που ναι μεν χαρακτηρίζει θετική την επικείμενη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, επισημαίνει ωστόσο το επικίνδυνο μονοπάτι στο οποίο έχει μπει η οικονομία.

Στα όρια της φτώχειας βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με εισοδήματα 4.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Το 2016 ήταν η πιο καλή χρονιά μετά την κρίση της Ευρωζώνης, αποφαίνεται η ΕΚΤ στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της. Παράλληλα, καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και να ανακατευθύνουν τις δαπάνες σε τομείς πιο φιλικούς στην ανάπτυξη.

Κατέβαλε στο Δημόσιο το εφάπαξ τίμημα, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, η Fraport Greece παίρνοντας πλέον και επισήμως στα χέρια της τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Για συμφωνία - ορόσημο μιλά το ΤΑΙΠΕΔ. Για τεράστια επένδυση στις υποδομές της χώρας κάνει λόγο η Fraport Greece. Τη Μ.Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας.

Αθλητισμός:Μπορεί η τρομοκρατική ενέργεια στο Ντόρτμουντ να συγκέντρωσε το βλέμμα του κόσμου - όπως και ήταν φυσιολογικό - ωστόσο στο αγωνιστικό μέρος, η τεράστια νίκη της Γιουβέντους με 3-0 επί της Μπαρτσελόνα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον. 

Ο Αργεντινός Ντιμπάλα ήταν αυτός που με δύο δικά του γκολ (7', 22') άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στη «Μεγάλη Κυρία», ενώ ο Κιελίνι (55') μετέτρεψε τη νίκη σε θρίαμβο… μισής πρόκρισης στα ημιτελικά του Champions League. Εκτός και αν οι Καταλανοί κρατάνε για το Καμπ Νου μια ακόμη ανατροπή όπως εκείνη κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Θύελλα ενθουσιασμού δημιούργησε στην ΑΕΚ η υπερψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της τροπολογίας που αποτελεί το πλέον καθοριστικό βήμα για την έκδοση της άδειας για την ανέγερση του νέου γηπέδου.

«Σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος της ΑΕΚ και δικαίωσε τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για το μεγάλο όνειρου του κόσμου της ομάδας μας» έλεγαν στην ΑΕΚ, που από εδώ και στο εξής δρομολογεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι να μπουν τα θεμέλια για την «Αγιά Σοφιά».

Με την προσθήκη του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του, στην αποστολή αναχωρεί ο ΠΑΟΚ για την Αθήνα, εν όψει του ημιτελικού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος επιθετικός, που τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη στις 15/3, τις τελευταίες μέρες προπονείται κανονικά με την ομάδα και πλέον μπορεί να υπολογίζεται από τον προπονητή του.

Χωριστούς δρόμους θα ακολουθήσουν στο εξής ο Μιχάλης Γρηγορίου και η ΠΑΕ Κέρκυρα. Ο Ελληνας τεχνικός υπέβαλε την παραίτηση του, προφανώς ενοχλημένος και αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, μετά τις «απανωτές» ήττες των τελευταίων αγωνιστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΠΑΕ στην σημερινή του συνεδρίαση, έκανε δεκτή την παραίτηση του Γρηγορίου και πλέον οι διοικούντες τους «Φαίακες» βρίσκονται σε αναζήτηση νέου τεχνικού. Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι οι ομάδες που δεν θα λάβουν αδειοδότηση, θα υποβιβάζονται, εξέδωσε η Σούπερ Λιγκ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, όποιες ΠΑΕ δεν λάβουν άδεια συμμετοχής λόγω:

«α).ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο η τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης 

β).ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αθλητικό προσωπικό της ΠΑΕ (ήτοι ποδοσφαιριστές, προπονητές και βοηθούς προπονητών η μέλη του τεχνικού επιτελείου) είτε 

γ).ληξιπρόθεσμων οφειλών προς έτερες ΠΑΕ, ημεδαπά ποδοσφαιρικά σωματεία η αλλοδαπές ποδοσφαιρικές εταιρείες η σωματεία», θα υποβιβάζονται.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: