11 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (11/4/2017)

 

Ελλάδα:Με νουθεσίες προς την ΕΕ να εγκαταλείψει τις αυταπάτες ότι μπορεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να αποτελέσει το επίκεντρο του δυτικού κόσμου ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της Κίνησης Πράττω, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Έσπευσε, μάλιστα, να αναγνωρίσει στον αμερικανικό παράγοντα καλύτερα αντανακλαστικά σε σχέση με εκείνα που επιδεικνύουν οι ηγέτες της ΕΕ. Εάν γίνει καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς, τι διαφορετικό θα έκανε για την Ελλάδα από αυτά που κάνουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε;

Τίποτα διαφορετικό, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ειδικά για το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του SPD ξεκαθάρισε ότι εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έπειτα από διακοπή περίπου δύο μηνών, επαναλαμβάνονται σήμερα, M.Τρίτη, μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τις οποίες είχε αποχωρήσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στα εγκαίνια της διπλής σήραγγας της περιοχής «Παναγοπούλα» της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών θα παραστεί σήμερα, Μ.Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα 17,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ.

Κόσμος:Κατά 37% μειώθηκαν παγκοσμίως οι εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα δικαστήρια των ΗΠΑ επέβαλαν θανατική ποινή σε 32 υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 2016. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μετά το 1973.

Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους της εφημερίδας The Washington Post, για την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και της εφημερίδας The New York Times, για την κάλυψη της εκστρατείας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στο εξωτερικό με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με θέμα τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την εν διαστάσει σύζυγό του, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, και έναν μαθητή σκότωσε ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε τάξη σε δημοτικό σχολείο στο Σαν Μπερναρντίνο, ανατολικά του Λος Αντζελες, πριν αυτοκτονήσει. Ένας δεύτερος μαθητής τραυματίστηκε από τα πυρά του ενόπλου, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις φλόγες τυλίχτηκε το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού προσφύγων Γκραντ-Σαντ κοντά στην Δουνκέρη, στη βόρεια Γαλλία, μετά από συμπλοκές στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 10 άτομα. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γαλλικής αστυνομίας (CRS) επενέβησαν όταν ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε Κούρδους και Αφγανούς και χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια.

Οικονομία:Με αναπάντητα ερωτήματα τόσο για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο και για τη στάση του βασικού μετόχου των ΕΛΠΕ, δηλαδή την πλευρά Λάτση, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του «κρατικού» 35%.

Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutsche Welle. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει, είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.

Υπέρβαση από τον στόχο σημείωσαν και τον Μάρτιο τα έσοδα από τις ΔΟΥ όλης της χώρας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις σχετικές με την πορεία των εσόδων, που έκανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο.

Ηλεκτρονικά θα διεξάγεται η πλειοδοτική δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Γερμανία επιθυμεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δηλώνει η εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε. «Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί χωρίς πρώτα οι εταίροι να εγκρίνουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Αθλητισμός: Προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους κατέβαλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχε τη Μ.Δευτέρα με εκπροσώπους των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η συζήτηση κράτησε για περίπου 4,5 ώρες και σε αρκετά σημεία είχε έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως γύρω από τη διαιτησία και τη διαφάνεια.

Και μπορεί ο υφυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα καλύτερο αύριο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, το μενού περιελάμβανε «ντέρμπι» αντιπαραθέσεων μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, «καρφιά» Παναθηναϊκού σε Βασσάρα και… τελεσίγραφο ΠΑΟΚ για τις εκλογές στην ΕΠΟ! Και όλα αυτά λίγο πριν από τη διεξαγωγή των δύο ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Την αποκάλυψη πως ο Σπύρος Ρισβάνης θα φορέσει το καλοκαίρι τη φανέλα του Ολυμπιακού έκανε ο Νίκος Ζαμάνης. Ο αθλητικός διευθυντής του Πανιωνίου, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό (ArenaFM 89.4), αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την ομάδα του, όπως το θέμα της αδειοδότησης.

Λέγοντας πως «εμείς έχουμε δώσει έναν πολύ καλό φάκελο, από εκεί και πέρα είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής», ρωτήθηκε όμως και για τον 23χρονο αμυντικό, το συμβόλαιο του οποίου λήγει στο τέλος της σεζόν, και απάντησε: «Ο Ρισβάνης μένει ελεύθερος και έχει κλείσει στον Ολυμπιακό».

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15:00 η συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με την ηγεσία της Super League και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. «Είναι σημαντικό να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις για προχωρήσουμε σε καθεστώς ηρεμίας και κυρίως ευνομίας. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε σήμερα μια κουβέντα σε βάθος και για όλα τα θέματα» είπε ο κ. Βασιλειάδης κατά στο καλωσόρισμά του.

Πιο σοβαρό από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι το πρόβλημα του Αστριτ Αϊντάρεβιτς. Ο Σουηδός υποβλήθηκε σε απεικονιστικό έλεγχο που έδειξε θλάση α΄ βαθμού στον δεξιό προσαγωγό, κάτι που μεταφράζεται σε απουσία δύο εβδομάδων από τους αγώνες της ΑΕΚ. Έτσι, χάνει τον ημιτελικό κυπέλλου της Πέμπτης με τον Ολυμπιακό και το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία (23/4) και θέτει ως στόχο επιστροφής τη ρεβάνς με τους «ερυθρόλευκους» στις 27 Απριλίου. 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τη Δευτέρα τα πορίσματα της ιδιωτικής εταιρίας στην οποία η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ έχει αναθέσει έλεγχο ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με αυτά, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης παικτών, προπονητών και υπαλλήλων στο προπονητικό κέντρο των εθνικών ομάδων στον Αγιο Κοσμά. 

Επίσης αποκαλύφθηκε υπόγεια εγκατάσταση για τοποθέτηση μηχανισμού εγγραφής παρακολουθήσεων στα γραφεία της ΕΠΟ στο πάγκο Γουδή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: