27 Απριλίου, 2017

ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.

 

Ως «γελοίο» χαρακτήρισε το ορόσημο των πρώτων 100 ημερών στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον συνήθη του... Twitter τρόπο του, μην παραλείποντας ωστόσο να προσθέσει ότι παρά το γελοίον του πράγματος, εκείνος έχει ήδη «καταφέρει» παρά πολλά.

Η γενική εικόνα, πάντως, είναι μάλλον διαφορετική, καθώς πολιτικοί σχολιαστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου (και μάλιστα αρκετά μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό δημοφιλίας του Τραμπ είναι στο 41%) θεωρούν ότι στην πραγματικότητα το μόνο επίτευγμα του Τραμπ είναι ότι ο τρόπος που κυβερνάει είναι τόσο αλλοπρόσαλλος που τείνει να γίνει κανονικός.

Το πλέον αξιοσημείωτο των 100 ημερών του είναι πάντως το χτίσιμο όχι του περιβόητου πλέον τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά ενός μετώπου εναντίον του από ομοσπονδιακούς δικαστές, δημάρχους μεγάλων πόλεων, επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Ολα ξεκίνησαν την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας του, με τη μεγάλη «πορεία των γυναικών», στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ και τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκαν για τη σεξιστική συμπεριφορά και τα σχόλιά του και συνεχίζονται μέχρι και αυτές τις ημέρες.

Αλλά αυτό που έσπειρε κυριολεκτικά ανέμους ήταν το πρώτο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που είχε στόχο να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών και όλων των προσφύγων. Δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ έπειτα από μπλόκο του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ, Τζέιμς Ρόμπαρτ.

Η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση μια αναθεωρημένη εκδοχή του στις 15 Μαρτίου, μειώνοντας σε έξι τις χώρες οι πολίτες των οποίων δεν μπορούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και εξαιρώντας όσους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Κι αυτό όμως το διάταγμα μπλοκαρίστηκε.

Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί δήμαρχοι, όπως της Νέας Υόρκης (Μπιλ ντε Μπλάζιο), του Λος Αντζελες (Ερικ Γκαρσέτι) και του Σικάγου (Ραμ Εμάνουελ), εναντιώθηκαν σε άλλο διάταγμα, που είχε στόχο να στερήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από τις πόλεις-καταφύγια που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες (οι δικές τους πόλεις). 

Και για άλλη μια φορά το Εφετείο της 9ης Περιφέρειας στο Σαν Φρανσίσκο, που είχε απορρίψει και το διάταγμα για τη μετανάστευση, ανέστειλε προσωρινά κι αυτό για τις πόλεις-καταφύγια απόφαση που προκάλεσε και την οργή Τραμπ, που τη χαρακτήρισε «γελοία».

Ανελέητη κριτική δέχεται από τον καλλιτεχνικό κόσμο, ιδιαίτερα μέσα από τη σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live», όπου τον ενσαρκώνει ο Αλεκ Μπόλντουιν. Οικοδεσπότες δημοφιλών τοκ σόου, όπως ο Τρέβορ Νόα του «Daily Show», σχολίασαν με δηκτικό τρόπο τις πρώτες 100 «μέρες του τίποτα», που «μοιάζουν με 15 χρόνια», ενώ ο Στίβεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής του «The Late Show», είπε ότι ο «Τραμπ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης (στην πραγματικότητα έχει κάνει μόλις 50 τοποθετήσεις σε 553 κυβερνητικές θέσεις), «δεν απέσυρε το Obamacare και στη χώρα ζουν ακόμα... μουσουλμάνοι».

Ο Τραμπ, που δεν έχει ακόμα μπορέσει να περάσει διάταγμα για τη μετανάστευση, που απέτυχε να καταργήσει το «Obamacare», μια από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι, παρότι πλειοψηφούν και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, εμφανίστηκαν διχασμένοι, που αναγκάστηκε να αποσύρει την απαίτησή του να χρηματοδοτηθεί το τείχος με το Μεξικό από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ύστερα από πιέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, συνεχίζει απτόητος να παρουσιάζει... διατάγματα.

Τώρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico και του δικτύου CNN, που επικαλούνται ως πηγές δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, να φέρει διάταγμα που θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική - την περίφημη NAFTA. Το διάταγμα φαίνεται πως αποσκοπεί στην άσκηση διαπραγματευτικής πίεσης στις άλλες δύο χώρες που ανήκουν στη NAFTA, τον Καναδά και το Μεξικό, ώστε να δεχτούν αναθεώρηση της συμφωνίας προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλέον όμως φιλόδοξο σχέδιο Τραμπ είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα δώσει πνοή στα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.Προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%, μείωση που, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής του Ιδρύματος Brookings, θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 2,4 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και το επιτελείο του εκτιμούν ότι η σημαντική αναπτυξιακή ώθηση που θα υπάρξει στην αμερικανική οικονομία με τη δραστική περικοπή των φορολογικών συντελεστών, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης, η αύξηση των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα εξασφαλίσουν έναν ρυθμό ανάπτυξης σταθερά στο επίπεδο ή και πάνω από το 3% και θα αντισταθμίσουν την «ονομαστική» απώλεια φορολογικών εσόδων.

Δεν είναι σαφές αν οι προτάσεις για τη φορολογία θα γίνουν συνολικά αποδεκτές από το Κογκρέσο, κυρίως εξαιτίας των επιφυλάξεων που εκφράζονται -και από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν- για το αν «αντέχει» η οικονομία τέτοιες μειώσεις. Οι πονοκέφαλοι αυξάνονται στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί να περάσουν τις αλλαγές με μία διαδικασία που αποκαλείται «συμφιλίωση», η οποία επιτρέπει ψήφιση των μέτρων με ελάχιστη πλειοψηφία. 

Η «συμφιλίωση» όμως επιτρέπει την ψήφιση μόνιμων αλλαγών μόνο εφόσον είναι δημοσιονομικά ουδέτερες σε βάθος μεγαλύτερο της δεκαετίας, κάτι που δεν είναι βέβαιο για τις μεταρρυθμίσεις Τραμπ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: