04 Απριλίου, 2017

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΥΛΟΥ

 

Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα έχουν πάρει προηγουμένως άσυλο, υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας, όπως εκτιμά η διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου με θέμα «Διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης - Διάλογος για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας», η κ.Σταυροπούλου τόνισε ότι το 2016 κατατέθηκαν 51.000 αιτήσεις ασύλου, περίπου τετραπλάσιες από το 2015 που ήταν 13500.

«Εκτιμώ ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα περίπου 10.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, υπό καθεστώς ασύλου» είπε η κ.Σταυροπούλου, προσθέτοντας ότι οι Αφγανοί έχουν πάνω από 50% ποσοστό αναγνώρισης ασύλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν καθυστερήσεις στην απόδοση ασύλου, ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη μπροστά στον όγκο αιτήσεων που καλείται να διαχειρισθεί και χρειάζεται να αναπτυχθεί, «με ένα βιώσιμο όμως τρόπο».

«Μην ξεχνάτε ωστόσο», διευκρίνισε, «ότι είμαστε η τέταρτη χώρα σε αριθμό αιτήσεων ασύλου, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και παρ' όλα αυτά, έχουμε καλό ρυθμό απόδοσης ασύλου, αφού κατά μέσο, αυτό γίνεται σε 72 μέρες».

Στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, σημειώνοντας ότι από τις 48 που λειτουργούν στην ενδοχώρα, θα παραμείνουν οι 23 με 12.000 θέσεις φιλοξενίας.

«Παράλληλα, συνεχίζεται και η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά 150-200 ανθρώπων κάθε εβδομάδα, σε δομές φιλοξενίας κυρίως στην κεντρική Μακεδονία» κατέληξε.

Για ραγδαία αύξηση επισκέψεων προσφύγων στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου έκανε λόγο η διευθύντριά του, Σοφία Γκαρανέ, τονίζοντας ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του 2017, είχαν επισκέψεις από 2300 πρόσφυγες, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 45!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: