13 Μαρτίου, 2017

ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΛΗΣ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ PYD

 

Στην κυριολεξία απίστευτες εξελίξεις συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Μετά τις προβοκατόρικες ενέργειες των Τούρκων πολιτικών στην Ευρώπη, που έχουν ως στόχο τη συσπείρωση του τουρκικού στοιχείου στο εξωτερικό.

Αλλά και στο εξωτερικό και μόλις δυο μέρες μετά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μια μη αναμενόμενη από την Άκγυρα εξέλιξη έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι Κούρδοι του PYD, που ελέγχουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιεράπολη/Μένπετζ, στο κέντρο της οποίας σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ, για να αποτρέψουν επίθεση της Τουρκίας, ανακήρυξαν σήμερα την αυτονομία της πόλης.

Όμως το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό. Ίσως πιο ενδιαφέρον από το ίδιο το γεγονός είναι ότι η ανακήρυξη της αυτονομίας έγινε στη… Μόσχα, από τον εκπρόσωπο του PYD στα γραφεία της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Ο εκπρόσωπος του PYD στη Μόσχα, Εβάς Ελί, δήλωσε σήμερα από σελίδα της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ιδρύεται στην Ιεράπολη αυτόνομη διοίκηση της περιοχής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι λαοί που κατοικούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Ιεράπολης, που έχουν απελευθερώσει οι Κούρδοι από τις 14 Αυγούστου από τους τζιχαντιστές του ISIS, τότε στενούς συμμάχους της Τουρκίας, προστατεύεται ενεργά από στρατεύματα της Ρωσίας, του Άσαντ και των ΗΠΑ, απέναντι στις ορδές του λεγόμενου Ε.Σ.Σ. και τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, που επιδιώκουν την εκδίωξη των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση με τίτλο "Το ψέμα των ΗΠΑ", τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί στην Τουρκία ότι το PYD θα αποσυρθεί από την Ιεράπολη, την οποία κατέλαβε με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: