06 Μαρτίου, 2017

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ IΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 16 ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ F-16

 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απέχουν ένα βήμα από την κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε «θερμή στρατιωτική αντιπαράθεση». Και αυτό το βήμα κάποιες νύχτες λίγο έλειψε να γίνει.

Το πιο σοβαρό από τα επεισόδια που κινητοποίησαν την ελληνική πλευρά σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σε αυτό το επεισόδιο μάλιστα ενεπλάκη και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το βράδυ της 21ης Φεβρουάριου οι πληρο­φορίες που έφταναν στο Εθνικό Κέντρο Επιχει­ρήσεων από την περιοχή των Ιμίων ήταν πο­λύ ανησυχητικές. Μία τουρκική ακτοφυλακίδα έπλεε διαρκώς μεταξύ Καλολίμνου και Ιμίων. Ένα φουσκωτό των τουρκικών ειδικών δυ­νάμεων βρισκόταν μεταξύ τουρκικών παραλί­ων και Ιμίων. Και ένα ακόμη σκάφος της τουρ­κικής ακτοφυλακής έπλεε διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες παρακολουθούμενο από το ελληνικό Λιμενικό.

Η τουρκική κινητικότητα προκάλεσε μεγά­λη ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ και η εκτίμηση ότι οι Τούρκοι «ετοιμάζονται να πατήσουν στα Ίμια» προκάλεσε συναγερμό. Η αγωνία των επιτελών στο ΓΕΕΘΑ είναι να μην ξημερώσει ημέρα με κάποια τουρκική σημαία «καρφωμένη» πάνω στα Ίμια.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι που παί­ζει η Άγκυρα δεν αποκλείεται να την οδηγήσει ακόμη και σε μία τέτοια ενέργεια. Λιγότερο πι­θανό θεωρούν προς το παρόν το ενδεχόμενο να δούμε και Τούρκους κομάντος να... ποζά­ρουν, αλλά το να αναλάβει κάποια ομάδα ειδικών δυνάμεων να ανέβει σε μία από τις βραχο­νησίδες και να ανεβάσει τουρκική σημαία θε­ωρείται αρκετά πιθανό.

Η επιλογή που έχει προκριθεί στο ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας είναι να εκπέμπεται διαρκώς το μήνυμα που λέει ότι «δεν θα ανε­χτούμε δεύτερα Ίμια», που μεταφράζεται σε δυναμική ελληνική ενέργεια-απάντηση αν οι Τούρκοι ξεπεράσουν τα όρια. Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν ότι οι Τούρκοι δεν θα ρισκά­ρουν ένα επεισόδιο που θα προκαλέσει αντίθε­τα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν.

Το ερώτημα είναι πώς, σε περιπτώσεις που ένα πιθανό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, «υπενθυμίζεις» αυτή την αποφασιστικότητα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης προς την 22α Φεβρουαρίου, στο ΓΕΕΘΑ επικρατού­σε «επιχειρησιακός πυρετός». Ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγ­γέλης Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει ήδη με τον Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου και του είχε ζητήσει να κινητοποιήσει δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι σήμαινε αυτό; Οι αποθή­κες οπλισμού μαχητικών αεροσκαφών άνοιξαν μέσα στη νύχτα σε τουλάχιστον τρία στρατιω­τικά αεροδρόμια της χώρας και συνολικά 16 μαχητικά αεροσκάφη «φορτώθηκαν» με οπλι­σμό και βγήκαν από τα υπόστεγα, με τους χει­ριστές έτοιμους να απογειωθούν το επόμενο λεπτό. 

Οι εντολές και οι οδηγίες έγιναν με τέ­τοιον τρόπο ώστε η ελεγχόμενη... διαρροή τους να είναι εξασφαλισμένη. Το μήνυμα ότι η Αθή­να δεν θα ανεχτεί «νυχτερινές φωτογραφίσεις» στα Ίμια έπρεπε να αναμεταδοθεί. Για να είναι εξασφαλισμένη η αποστολή του, αλλά και για άλλους λόγους αξιωματούχος του Πενταγώνου επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και τον ενη­μέρωσε πλήρως για τις κινήσεις των Τούρκων στα Ίμια, αλλά και για τις ελληνικές κινήσεις και αποφάσεις.

Η αμερικανική πλευρά κατανόησε απολύτως το μήνυμα και, όπως φάνηκε, το μετέ­φερε. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τα τουρκι­κά σκάφη άρχισαν να αποχωρούν από τα Ίμια. Οι Αμερικανοί, όπως έγραψαν και πριν από μερικές ημέρες οι «Ειδήσεις», έχουν ενημερω­θεί από τον ΥΠ ΕΞ Νίκο Κοτζιά για το «γαϊτανά­κι των προκλήσεων» που έχουν στήσει οι Τούρ­κοι στο Αιγαίο.

Στην γκάμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αι­γαίο περιλαμβάνεται και εκτέλεση πτήσεων που έχουν επιχειρησιακό χαρακτήρα. Σαν να δοκιμάζουν σενάρια που θα χρησιμοποιηθούν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση. Αυτή την εβδο­μάδα το σενάριο που «έπαιζαν» οι Τούρκοι σχε­δόν κάθε ημέρα είχε να κάνει με την πτήση αε­ροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, το οποίο συνοδευόταν συνήθως από δύο μαχητι­κά F-16.

Το τουρκικό CN-235 πραγματοποίησε σχεδόν το σύνολο των παραβιάσεων σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Ακολουθεί περίπου το ίδιο «δρομολόγιο» από τα νησιά του βορειοανατο­λικού Αιγαίου μέχρι τα Δωδεκάνησα, πραγμα­τοποιώντας από 15 έως 20 παραβιάσεις κάθε ημέρα.

Η πτήση ενός αεροσκάφους ηλεκτρο­νικού πολέμου κοντά στα παράλια ελληνικών νησιών είναι μία πρόκληση σαφώς αναβαθμι­σμένη. Το αεροσκάφος αυτό μπορεί να «σκανάρει» οτιδήποτε εκπέμπει «ακτινοβολία» από το έδαφος όπως για παράδειγμα, ραντάρ, αντιαεροπορικά που είναι σε λειτουργία κ.λπ. Κάποιες από αυτές τις πτήσεις γίνονται και με... νατοϊκό καπέλο! 

Τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας έχουν ενταχθεί σε νατοϊκές περιπολίες για το προσφυγικό, γιατί η Ελ­λάδα δεν διαθέτει ανάλογα αεροσκάφη! Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι μόνο για πρόσφυγες δεν ψάχνουν όταν τα πετούν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εντοπίζουν τα κινητά αντιαεροπορικά συστήματα που υπάρχουν σε ελ­ληνικά νησιά.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ δεν ασχολούνται με την πολιτική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις δι­αρροές που έγιναν από το ΥΠΕΘΑ για πιθα­νό «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο, ωστό­σο δεν κρύβουν ότι είναι μία από τις μεγάλες ανησυχίες που έχουν. Το «η Κύπρος εί­ναι μακριά» δεν μπορεί να ακουστεί ξανά, έστω και αν, με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές, η αλήθεια είναι ότι η απόσταση... μεγάλωσε.

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εξετάζουν διάφορα σενάρια για την εκδήλωση πρόκλησης στην περιοχή της Κύπρου πολύ πριν προκύψουν οι διαρ­ροές προς τους δημοσιογράφους. Η Τουρ­κία έχει πολλές φορές στείλει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», ανεβά­ζοντας το θερμόμετρο.

Η εγγύτητα της Τουρκίας με την Κύπρο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Άγκυρα και είναι δύσκολο να εξουδετερώ­σει η Αθήνα. Μεταστάθμευση ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων δεν μπορεί να γί­νει στην Κύπρο σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή, κυρίως για πολίτικούς και διπλωμα­τικούς λόγους, θα ήταν μία κλιμάκωση εκ μέρους μας που κανένας δεν την επιθυμεί.

Η ελπίδα των επιτελών στο ΓΕΕΘΑ είναι ότι οι ναυτικές δυνάμεις χωρών που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά απο­θέματα που βρίσκονται και στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχίσουν να τηρούν τη στάση που μέχρι τώρα καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι Τούρκοι.

Το «Barbaros» σε όλες τις εξορμήσεις του στην κυπριακή ΑΟΖ βρήκε απέναντι του πο­λεμικά πλοία χωρών, εταιρείες των οποίων έχουν «στήσει» ήδη εξέδρες άντλησης φυσι­κού αερίου. ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετα­νία είναι μερικές από αυτές τις χώρες που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση «τσαμπουκάδες» γύρω από την Κύπρο. Προσπαθούν μεν να βάλουν την Τουρκία στη «μοιρασιά», αλ­λά από την άλλη δεν θέλουν να υπάρξει η παραμικρή ανάφλεξη στην περιοχή.

Ωστόσο, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας παράλογης ενέργειας του καθεστώτος Ερντογάν και στην Κύπρο. Η Ελλάδα, που πάντα στηρίζει την Κύπρο, όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί της, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλ­λά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει για να κάνει αισθητή την παρουσία της.



 




Δεν υπάρχουν σχόλια: