06 Μαρτίου, 2017

ΕΠΙΤΥΧΑΝΕΤΑΙ Η ΦΥΓΗ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΣΟΥΛH

 

Πάνω από 40.000 έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ενώ οι ιρακινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο εσωτερικό -και δυσκολότερο- τμήμα της δυτικής Μοσούλης κατά τη μάχη για εκδίωξη της τζιχαντιστικής ISIS.

Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο και δεύτερης γέφυρας που οδηγεί στο κέντρο της δυτικής Μοσούλης.Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, καταλήφθηκε η γέφυρα Χουρίγια, η οποία οδηγεί από τα νότια στο κέντρο της δυτικής Μοσούλης το οποίο ακόμη ελέγχει η ISIS.

Προηγουμένως, είχαν πάρει τον έλεγχο άλλης μίας γέφυρας λίγο νοτιότερα. Και οι πέντε γέφυρες στη Μοσούλη πάνω στον Τίγρη έχουν καταστραφεί, όμως η επισκευή τους μπορεί να διευκολύνει την έφοδο στο κεντρικό τμήμα της δυτικής Μοσούλης.

Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων τις έχει φέρει πιο κοντά στο δυσκολότερο σημείο της πόλης, καθώς το δυτικό της τμήμα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο. Η φυγή αμάχων έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες: Σύμφωνα με οργανώσεις, την Κυριακή ο αριθμός των εκτοπισμένων από τη Μοσούλη είχε αυξηθεί στους 206.000, έναντι 164.000 στις 26 Φεβρουαρίου.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ανεπάρκεια των υποδομών που έχουν στηθεί για τους εκτοπισμένους, που έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει.Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει εκτιμήσεις πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί όσο συνεχίζεται η επίθεση εναντίον της ISIS.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: