02 Μαρτίου, 2017

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΟ FIR ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 

Ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας σε Κύπρο – Ανησυχία σε Ελλάδα για «θερμό επεισόδιο». Αλωνίζουν τα τουρκικά πολεμικά στο FIR Λευκωσίας. Με καταιγισμό προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας η Τουρκία εντείνει την κρίση και οι ενέργειές της δεν μπορεί παρά να συνδεθούν με την πολιτική της στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, με ανώτατες πηγές να διαβεβαιώνουν ότι η χώρας είναι σε ετοιμότητα.  

Συγκεκριμένα, οι πηγές του υπουργείου Άμυνας αποκάλυψαν ότι αναμένουν επεισόδιο τον Ιούνιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από την γαλλική εταιρία Total. 

«Πιστεύουμε ότι αυτοί θα κάνουν ιστορία τον Ιούνιο», έλεγαν και θύμιζαν ότι «το έχουν κάνει και στο παρελθόν, όταν η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Barbaros».  

Διαβεβαίωναν ωστόσο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας μάλιστα, ότι έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία στα νησιά, από 17% σε 48%.

«Όλα τα νησιά είναι φορτωμένα», επεσήμαναν επί λέξει. Η άποψη που επικρατεί πάντως, είναι πως η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στη Συρία τα οποία προσπαθεί να «εξάγει» στο εξωτερικό.

Προκλήσεις στην Κύπρο
Όπως έγινε γνωστό χθες, την Τετάρτη γύρω στις 10 το πρωί, πέντε τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμό, προερχόμενα από την Τουρκία, εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Έφτασαν μέχρι την Αμμόχωστο και από εκεί ακολούθησαν πορεία κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις ακτές, για να φτάσουν μέχρι και δυτικά της Πάφου και να εξέλθουν του FIR Λευκωσίας για να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία και τα κατεχόμενα, με παράνομη ενημέρωση προς αεροναυτιλομένους, πραγματοποίησαν άσκηση «έρευνας και διάσωσης», επίσης εντός του FIR Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης «δηλώσει» παράνομα με ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξάγει αεροπορικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου, χωρίς βέβαια την προβλεπόμενη στους διεθνείς κανονισμούς συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με άλλο ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχή του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 6 Μαρτίου από 7 μέχρι τις 11.45 το πρωί επίσης χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Για τις ίδιες ώρες η Τουρκία με τρίτο ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, «δέσμευσε» παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για την 21η Μαρτίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει αντίστοιχα δικά της ΝΟΤΑΜ με τα οποία ενημερώνει ότι τα σχετικά τουρκικά είναι παράνομα και καλούνται οι κυβερνήτες πτήσεων, που θα βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές τις μέρες και ώρες των ασκήσεων να επικοινωνούν με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου πτήσεων και τις συχνότητες της Λευκωσίας.

Να σημειωθεί πάντως ότι την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν και πάλι εκτενείς αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας (με χρήση πυραύλων) αλλά και της Γερμανίας, όπως και άλλες, εντός του FIR Λευκωσίας, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και κάτω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: