03 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑ BULLYING ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΚ ΘΕΡΟΣ

 

Για bullying έκανε λόγο, ο κορυφαίος ελληνοαμερικανός διπλωμάτης καριέρας Πάτρικ Θέρος,ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τους «υψηλούς τόνους» έναντι της Τουρκίας,αποδοκιμάζοντας την πολιτική κατευνασμού καθώς αυτό αναβαθμιζει τις προκλήσεις και δεν τις αποτρέπει.

Πιο συγκεκριμένα είπε: ‘’Πιστεύω ότι η πολιτική του κατευνασμού δίνει μόνο περισσότερο θάρρος στην Τουρκία για να συνεχίσει το νταϊλίκι και το bullying που κάνει στο Αιγαίο. Κάθε φορά που δεν αντιδράς δυναμικά τον ενθαρρύνεις (αυτόν που κάνει το bullying). 

Για αυτό είναι ανάγκη να καταλάβουν οι Τούρκοι ότι το έχουν παρακάνει διότι εγώ πραγματικά φοβάμαι τον κίνδυνο που εγκυμονεί. Φοβάμαι δηλαδή ότι θα γίνει μια σύγκρουση, την οποία κανείς δεν θα την περιμένει.

Και λόγω του ότι η παλιά φρουρά των αξιωματικών του τουρκικού στρατού δεν υπάρχει πλέον, αυτοί που βρίσκονται τώρα σε θέσεις ευθύνης δεν θα έχουν την απαραίτητη εμπειρία και ωριμότητα για να την διαχειριστούν. Δεν έχουμε, λοιπόν, πλέον την κατανόηση και τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν εδώ και δέκα χρόνια (ανάμεσα στα ανώτερα κλιμάκια του ελληνικού και τουρκικού στρατού).

Για παράδειγμα, θυμάμαι ότι όταν είχαν σημειωθεί επεισόδια στο Αιγαίο αμέσως τα δύο γενικά επιτελεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Τώρα δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.’’

‘’Πραγματικά φοβάμαι’’,είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως θεωρεί πως είναι εξαιρετικά πιθανό τη δεδομένη στιγμή να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο.‘’Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε την κλιμάκωση της έντασης που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο εκ μέρους της τουρκικής πλευράς;’’,ρωτήθηκε και ο κ.Θέρος απάντησε χαρακτηριστικά:

‘’Την αποδίδω κατά πρώτον στην εσωτερική πολιτική του Ερντογάν και δεύτερον στο ότι πλέον έχουν φύγει όλοι οι ώριμοι αξιωματικοί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο φοβάμαι ότι είναι λίγο αυθόρμητες αυτές οι ξαφνικές ενέργειες και δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική.

Τους έχει δώσει ο Ερντογάν ελευθερία κινήσεων με σκοπό να προκαλέσουν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς αυτή η ξαφνική κλιμάκωση στην παρούσα φάση, καθώς αυτή την στιγμή με τις εκκαθαρίσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν η επιχειρησιακή ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει πέσει δραματικά. Άρα δεν υπάρχει άλλος λόγος που να μπορεί να εξηγήσει γιατί γυρεύει καυγά την δεδομένη χρονική συγκυρία.’’

Να σημειωθεί πως και Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν πως  η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις κινήσεις της στοΑιγαίο αλλά οι Τούρκοι δεν απάντησαν ποτέ...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: