08 Μαρτίου, 2017

ΔΥΝΑΜΗ ΒΕΤΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ BREXIT

 

Τροπολογία που προβλέπει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ψήφο πάνω στη συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερψήφισε η Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο.

Σημαντική τροπολογία που προβλέπει ότι και οι δύο αίθουσες του βρετανικού κοινοβουλίου θα πρέπει να έχουν ψήφο «με νόημα» πάνω την τελική συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερψήφισε η Βουλή των Λόρδων, στο Λονδίνο.

Η τροπολογία, που πέρασε με 366 ψήφους υπέρ έναντι 268 κατά, συνιστά ήττα για τη Συντηρητική κυβέρνηση Μέι, η οποία επιδιώκει να περιορίσει το ρόλο της Βουλής στη διαμόρφωση και την επικύρωση του διαζυγίου με την Ε.Ε.

Σε ένα κρίσιμο σημείο της τροπολογίας, οι Λόρδοι αποσαφηνίζουν επίσης ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου για το Brexit ακόμα κι αν το Λονδίνο δεν πετύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους της εξόδου.

Επιπλέον, η εξέταση της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα πρέπει να γίνει πριν τυχόν συμφωνία κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα της κυβέρνησης Μέι στη Βουλή των Λόρδων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άνω Βουλή υπερψήφισε τροπολογία που ζητά από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα μετά-Brexit δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: